Brand Grenfell Tower veroorzaakt door koelkast

De dodelijke brand in de Grenfell Tower in Londen werd wel degelijk veroorzaakt door een koelkast, zoals vrij snel na de brand werd gedacht. ©AFP

Volgens Scotland Yard is er dus geen brandstichting in het spel.

De brand in de Londense woontoren Grenfell Tower werd wel degelijk veroorzaakt door een defecte koelkast. Er is dus geen brandstichting in het spel. Dat heeft Fiona McCormack van Scotland Yard vrijdag gezegd.

Het officiƫle onderzoek naar de oorzaak van de brand bevestigt daarmee de geruchten die sinds de brand in de Britse media circuleren. Bij het drama kwamen vorige week minstens 79 mensen om het leven. Het onderzoek kon zelfs het merk van toestel, een combinatie van een koelkast en een diepvriezer, bepalen. Het gaat om Hotpoint. Dat merk is in Europa in handen van het Amerikaanse Whirlpool dat klanten met bepaalde types koelkasten vrijdag dan ook opriep zich te melden.

De gevelbekleding en de isolatie van het 24 verdiepingen tellende appartementsgebouw hebben ondertussen veiligheidstests niet doorstaan. Bijgevolg overwegen de speurders volgens de politie een aanklacht wegens onopzettelijke doodslag. Ze voeren onderzoek naar alle bedrijven die bij de bouw en de renovatie van de Grenfell Tower betrokken waren. Naar verluidt droeg de brandbare gevelbekleding bij tot de snelle verspreiding van het vuur. Het flatgebouw was pas kort geleden gerenoveerd.

De autoriteiten onderzoeken algemene veiligheidsinbreuken en overtredingen van de brandveiligheidsvoorschriften, zei de politie. De speurders namen bij verscheidene organisaties mogelijk bewijsmateriaal in beslag, aldus McCormack.

Hoeveel mensen zich precies in het sociale woonblok in het stadsdeel Kensington bevonden op het ogenblik van de rampzalige brand, is nog onduidelijk. De lichamen die er aangetroffen werden, zijn inmiddels uit het gebouw gehaald, zei Fiona McCormack nog. Maar de speurders vrezen dat er ook mensen woonden over wie niets bekend is, mensen die er illegaal verbleven. De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, vroeg eerder amnestie voor zulke bewoners.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud