Breivik krijgt maximumstraf

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik moet minstens 21 jaar naar de cel. Foto: AFP

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 jaar. Volgens de rechtbank was Breivik toerekeningsvatbaar toen door zijn toedoen op 22 juli 2011 77 mensen stierven.

De Noorse rechters geven Breivik 21 jaar cel, de maximumstraf in het Scandinavische land. Mocht na 21 jaar geoordeeld worden dat Breivik nog een gevaar is voor de samenleving, kan die straf toch nog verlengd kan worden.

Er werd lang gepalaverd over de al dan niet toerekeningsvatbaarheid van Breivik. De psychologische analyses verschilden sterk en de uiteindelijke beslissing lag bij de rechter. Die oordeelde dat hij verantwoordelijk kan worden gesteld voor zijn daden. Breivik zelf heeft altijd gezegd dat, mocht hij ontoerekeningsvatbaar worden verklaard, hij in beroep zou gaan.

Breivik luisterde onbewogen naar het vonnis, waarna hij reageerde met een tevreden glimlach. De rechters gaan met hun uitspraak in tegen de eis van het Openbaar Ministerie. De aanklagers hadden gevraagd Breivik, die bij de opening van de zitting een rechts-extremistische groet bracht, ontoerekeningsvatbaar te verklaren.

Op 22 juli 2011 doodde Breivik met een bom in de regeringswijk van Oslo acht mensen. Vervolgens begaf hij zich naar het eiland Utoya, waar hij 69 doodschoot. Op het eiland vond een zomerkamp van de sociaaldemocratische partij plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud