Brexit en gezondheidszorg domineren Britse regeerprogramma

Koningin Elizabeth II vergezeld van kroonprins Charles tijdens de toespraak voor het parlement. ©Photo News

Een snelle brexit zonder uitstel en een stevige fundering onder de nationale gezondheidszorg (NHS). Het zijn de twee pijlers waarop de nieuwe Britse regering steunt. Dat bleek donderdag uit de toespraak van koningin Elizabeth II in het Hogerhuis.

Traditioneel leest de koningin de regeringsverklaring voor in het Hogerhuis, voor de verzamelde parlementsleden. Dit was al de tweede Queen's speech in evenveel maanden tijd. De plechtigheid was sober, net als na de vervroegde verkiezingen van 2007. De koningin liet de praalwagen en paarden thuis en kwam met de Bentley. Geen officiële koninklijke gewaden, maar een mantelpak.

Met een meerderheid van 80 parlementsleden kon premier Boris Johnson een heel stuk ambitieuzer zijn dan bij de toespraak in oktober. Dat bleek uit de lawine van wetten die de nieuwe regering wil uitvoeren.

80 procent
Vrijhandel
De Britse regering wil tegen 2022 80 procent van de Britse handel in vrijhandelsakkoorden gegoten zien.

Een brexit zonder uitstel blijft de topprioriteit. 'De prioriteit van mijn regering is het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 31 januari', verklaarde de koningin. 'Daarna zullen mijn ministers een nieuwe relatie met Europa zoeken op basis van een vrijhandelsakkoord waar het hele koninkrijk voordeel kan uithalen. Ze zullen ook handelsoverleg plegen met andere, leidende economieën.'

In een begeleidende nota stelt de Britse regering dat ze tegen 2022 80 procent van de Britse handel in vrijhandelsakkoorden gegoten wil zien. 

De Britse regering blijft dus bij een brexit zonder uitstel. Ook komt er wetgeving die uitstel op 31 december 2020 onmogelijk zal maken. Die wet wordt vrijdag ter stemming gebracht.

Gezondheidszorg

Het tweede grote aandachtspunt is de gezondheidszorg (NHS). In een gebaar naar de kiezers die traditioneel voor Labour stemmen, maar bij de voorbije verkiezing naar de Conservatieven overliepen, belooft de regering een stevige financiering van de NHS. Dat moet de dramatische achterstanden en de soms lamentabele werkomstandigheden grondig verbeteren. De jaarlijkse toename van de financiering van de NHS wordt in een wet gegoten en tegen 2023-2024 wordt de toename begroot op 33,9 miljard pond.

Voor immigratie werkt Londen een nieuw systeem uit waardoor op 'objectieve basis' de 'beste en de slimste krachten' naar het Verenigd Koninkrijk gebracht worden.

De regering wil ook een breed overleg over de toekomst van de gezondheidszorg met alle partijen.

Als het Verenigd Koninkrijk Europa verlaat, komt er ook een wet voor de rechten van de werknemers. De regering plant ook bijkomende financiering voor kinderopvang.

Wat immigratie betreft, gaat de regering een nieuw systeem uitwerken waardoor op 'objectieve basis' de 'beste en de slimste krachten' naar het Verenigd Koninkrijk gebracht worden. De immigratie van lagergeschoolden wordt beperkt.

Onze ambitie is niets anders dan een volledige hervorming ten goede van dit land.
Boris Johnson
Britse premier

Er komt een strengere wetgeving tegen het terrorisme, terwijl de inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden krijgen.

Premier Johnson gaat ook stevig investeren in nieuwe infrastructuur. Volgend jaar moet daar al 100 miljard pond voor uitgetrokken worden. De financiering daarvan gebeurt op basis van een 'afgewogen en voorzichtig begrotingsbeleid'.

Financieel centrum

Op financieel vlak gaat de regering na de brexit de plaats van Londen als financieel centrum proberen veilig te stellen, zonder 'de regelgevende standaarden te ondermijnen'.

Opvallend is dat de regering de wetgeving schrapt die stelt dat vervroegde verkiezingen enkel bij een tweederdemeerderheid kunnen.

Met de ambitieuze regeringsverklaring wil Johnson de kiezers uit Midden- en Noord-Engeland aan zich binden. 'Ik ben nederig bij het vertrouwen dat de regering vorige week kreeg. Het werk om dat vertrouwen te honoreren begint hier', stelt Johnson in een begeleidende nota bij de koninklijke toespraak. 'Onze ambitie is niets anders dan een volledige hervorming ten goede van dit land.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud