Brexit en globale groeivertraging knagen aan Britse economie

De brexit speelt de Britse economie parten. ©Photo News

De Britse economie is in het vierde kwartaal slechts met 0,2 procent gegroeid. Dat is minder dan verwacht. Onzekerheid over de brexit en de lagere groei van de wereldeconomie eisen hun tol.

Economen hadden voor het vierde kwartaal nog op een groei van 0,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) gerekend, maar dat lukte dus niet. December was zelfs bijzonder zwak met een krimp van 0,4 procent tegenover november. Dat is de slechtste maandprestatie sinds een meerderheid van de Britten er in juni 2016 voor koos de Europese Unie te verlaten.

De bedrijfsinvesteringen kenden een opvallende daling. In het vierde kwartaal namen die met 1,4 procent af, de grootste daling sinds 2015. De groei van de dienstensector, die de hoofdmoot van de economie uitmaakt, vertraagde tot 0,4 procent.

Britse bedrijven en consumenten zijn voorzichtiger geworden nu de kans heel groot is geworden dat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart zonder akkoord uit de Europese Unie stapt. Een tweede reden voor de zwakke prestatie is de wereldwijde economische groeivertraging, die tot minder handel leidt.

Over heel 2018 groeide het Britse bbp met 1,4 procent. De Bank of England verwacht voor 2019 een verdere vertraging tot 1,2 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud