Advertentie
interview

‘Brexit mag geen strafexpeditie worden'

We stellen ons hard op naar de Britse regering, maar heel genereus naar de burgers en de bedrijven', zegt Europees parlementslid Guy Verhofstadt. ©AFP

‘De burgers en de bedrijven mogen niet het slachtoffer worden van verkeerde keuzes’, zegt Guy Verhofstadt, de liberale fractieleider in het Europees parlement in een interview met De Tijd.

Het Europees parlement legt volgende week zijn krijtlijnen vast voor de onderhandelingen over de brexit. Die gesprekken worden geleid door de Europese Commissie, maar die moet rekening houden met de verzuchtingen van het parlementaire halfrond omdat het de uiteindelijke deal moet goedkeuren.

‘Onze eerste prioriteit is dat de rechten van Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk en van Britse burgers bij ons worden beschermd, want zij zijn het eerste slachtoffer van de onzekerheid die is geschapen’, zegt Guy Verhofstadt, die door het parlement naar voren is geschoven als hun onderhandelaar, in een interview dat zaterdag in De Tijd verschijnt.

'Geen strafexpeditie'

Verhofstadt benadrukt dat het niet de bedoeling is om de Britten te straffen. ‘Ze hebben ervoor gekozen om uit de Europese Unie te stappen. Hoezeer ik die beslissing ook betreur, wij moeten ze respecteren.’

‘Zo’n strafexpeditie zou bovendien ingaan tegen ons eigen belang, want het zou onze bedrijven treffen’, vindt de ex-premier. ‘We stellen ons daarom hard op naar de Britse regering, maar heel genereus naar de burgers en de bedrijven. We vinden dat zij niet het slachtoffer mogen worden van de verkeerde keuzes die zijn gemaakt.’

Vrijhandelsakkoord

Eens de onderhandelingen over de brexit zijn afgerond, moet er daarom van Verhofstadt werk worden gemaakt van een vrijhandelsakkoord met de Britten. Het hele onderhandelingsproces mag van hem maximaal vijf jaar in beslag nemen.

‘De Britten moeten wel begrijpen dat ze nooit een statuut zullen krijgen dat voordeliger is dan het lidmaatschap’, besluit de Open VLD-politicus.

Lees het volledige interview met Guy Verhofstadt zaterdag in De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud