Brits parlement zet door met omstreden brexitwet

©AFP

Het Brits parlement gaf maandagavond laat een eerste keer groen licht aan het controversiële wetsvoorstel van premier Boris Johnson, waardoor hij in strijd met het internationaal recht kan terugkomen op de brexit-deal met de EU.

Ondanks groot protest van de Europese Unie zet het Verenigd Koninkrijk door met de omstreden brexitwet. Daarmee geeft het zichzelf toelating om terug te komen op de brexit-deal die het begin dit jaar met de EU sloot, ook al is dat in strijd met het internationaal recht.

De tekst, die ook op bezwaren botste van de conservatieve meerderheid, werd een eerste keer goedgekeurd met 340 stemmen voor en 263 tegen. Het proces van goedkeuring door het parlement gaat volgende week voort.

Vangnet

Volgens Johnson is de wet een 'vangnet' en 'verzekeringspolis' om de politieke en economische integriteit van het Verenigd Koninkrijk te bewaren als er geen handelsakkoord met de EU wordt gesloten.

De zogeheten Interne Markt Wet is strijdig met het internationaal recht, bevestigde Johnson, maar is volgens hem noodzakelijk om het land te 'beschermen' tegen de EU. Ministers kunnen dan maatregelen nemen om het vrije verkeer van goederen van en naar Noord-Ierland te garanderen.

De premier zei wel dat het niet zijn wens is dat de wet wordt ingeroepen. Volgens hem kan een goed vrijhandelsakkoord met de EU snel worden gesloten, en dan hoeven de bevoegdheden waarin de wet voorziet niet meer worden ingezet.

Labour-parlementslid Ed Miliband protesteert in het parlement tegen de brexit-wet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud