Advertentie

Brits-Spaans opbod rond Gibraltar

De rots van Gibraltar, gezien van de Spaanse kant van de grens. ©REUTERS

De Britse rots aan de zuidpunt van Spanje lijkt de eerste grote publieke twistappel te worden in de brexit-gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

De Britse premier Theresa May verklaarde vandaag dat het VK ‘standvastig’ zal zijn in zijn engagement tegenover Gibraltar, en samen met het bestuur van de Britse enclave zal streven naar de ‘best mogelijke uitkomst’ in de brexit-onderhandelingen.

May voelde zich geroepen tot de verklaring na een weekend van opbod over de strategisch gelegen rots die onder Brits gezag valt, maar die al jaren door Spanje wordt geclaimd.

©Mediafin

De Britten voelen zich geschoffeerd door de uitgangspunten van de EU voor de onderhandelingen over de brexit. Daarin staat dat Brits-Europese akkoorden pas voor Gibraltar gelden als Madrid én Londen het daarover eens zijn.

Spanje krijgt daardoor de facto een veto als het gaat om het toekennen van bepaalde rechten aan de inwoners van Gibraltar. Sommige bronnen bij de EU zeggen dat de passage in de tekst is opgenomen door lobbywerk van de Spaanse regering.

Echo's van Falklandoorlog

Een voormalig kopstuk van de Conservatieve regeringspartij, Michael Howard, die in de jaren 80 en 90 enkele ministerposten heeft bekleed, zei dat hij desnoods ten oorlog zou trekken om Gibraltar te verdedigen. Het roept echo’s op aan de oorlog die het VK begin jaren 80 uitvocht met Argentinië over de Falklandeilanden, een groep nauwelijks bewoonde eilanden in het zuiden van de Atlantische Oceaan.

May telefoneerde met Fabian Picardo, de premier van Gibraltar, om hem te verzekeren van de steun van het VK. Ook minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson had dat eerder al gedaan.

Ook de Britse minister van Defensie, Michael Fallon, deed zijn duit in het zakje. We gaan Gibraltar ‘tot het uiterste verdedigen’, klonk het tegenover de BBC. 'De inwoners van Gibraltar hebben duidelijk gemaakt dat ze niet onder Spaanse soevereiniteit willen leven.’

De ongeveer 30.000 inwoners van de rots stemden in 2002 met een overweldigende meerderheid van 99 procent tegen een gedeeld bestuur met Spanje. Maar ze stemden in het brexit-referendum ook in grote meerderheid voor het behoud van EU-lidmaatschap. Economisch is Gibraltar immers afhankelijk van Spaanse werkkrachten en van een open grens met Spanje, om het toerisme leefbaar te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud