Advertentie

Britse ambassadeur bij EU stapt onverwacht op

Premier Theresa May verliest met Rogers een belangrijke onderhandelaar. ©EPA

Een aantal maanden voordat hij als Brits ambassadeur bij de Europese Unie een sleutelrol zou spelen bij de brexitgesprekken, vertrekt sir Ivan Rogers. Dat meldt de Financial Times.

Met Rogers verliest het Verenigd Koninkrijk een van zijn meest ervaren onderhandelaars in Europa. De EU-ambassadeur speelde eerder al een rol bij de hernieuwde Europese deal die voormalig premier David Cameron in Brussel had gesloten, met de hoop zo het referendum te zullen winnen.

In een toespraak tot zijn personeel gaf Rogers geen concrete reden voor zijn vroegtijdige vertrek. In principe had de Brit een mandaat tot november van dit jaar. Hij was op post in Brussel sinds eind 2013, en won in de tussentijd het aanzien van andere EU-ambassadeurs in onze hoofdstad. 

Er was al langer sprake van dat Rogers het steeds minder goed kon vinden met de entourage van premier Theresa May.

Maar tegelijkertijd was er al langer sprake van dat Rogers - die nog werd aangesteld door Cameron - het hoe langer hoe minder goed kon vinden met de entourage van premier Theresa May.

Eind vorig jaar lekte een bericht van Rogers uit dat de onderhandeling van een nieuwe handelsovereenkomst met de EU tien jaar lang kan aanslepen. Premier May wilde daarentegen een meer optimistische boodschap uitdragen. Toch zou het nieuws over zijn vertrek ook in Londen onverwacht komen.

Vooralsnog lijkt het de bedoeling van May om in maart het scheidingsartikel 50 te activeren, waarna de formele gesprekken met de EU kunnen beginnen. In een ideaal scenario zouden die twee jaar duren, maar Rogers en vele anderen waarschuwen dat die timing hoogst optimistisch is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud