Advertentie
Advertentie

Britse arbeidsmarkt veert op

De betere vooruitzichten voor de Britse economie zijn een opsteker voor premier David Cameron. (Foto: Reuters) ©REUTERS

De Britse werkloosheidsaanvragen zijn in juni het sterkst gedaald in drie jaar. Een opsteker voor David Cameron, al is de sterke arbeidsmarkt vooral te danken aan het feit dat Britse werknemers sinds 2007 fors inleverden.

Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering is vorige maand in het Verenigd Koninkrijk gedaald met 21.200 tot 1,48 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het Office for National Statistics. Bij een rondvraag door Bloomberg voorspelden analisten een beperkte terugval met 8.000 aanvragen. De werkloosheidsgraad belandt daarmee op 4,4 procent, het laagste peil sinds december 2010.

De werkloosheid daalt ook in een telling volgens de standaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). In de drie maanden tot mei viel het aantal Britse werklozen terug met 57.000 tot 2,51 miljoen of 7,8 procent van de beroepsbevolking.

Cameron

De betere vooruitzichten voor de Britse economie zijn een stevige opsteker voor Cameron, die over twee jaar opnieuw naar de kiezer moet. De premier maakte van het economisch herstel de topprioriteit van zijn regering en ziet zijn peilingen net als de arbeidsmarkt opveren en was er op Twitter als de kippen bij om de lage werkloosheid 'bemoedigend' te noemen.

Encouraging news with unemployment falling by 57000.— David Cameron (@David_Cameron) July 17, 2013

Het Nationaal Instituut voor Economische en Sociaal Onderzoek raamde vorige week de groei in het tweede kwartaal op 0,6 procent van bruto binnenlands product (bbp). Het beste cijfer in bijna een jaar tijd. Ook het vertrouwen bij de Britten zit in de lift.

Loonkosten (per uur)

  • VK (21,6 euro)
  • Eurozone (28 euro)
  • Duitsland (30,4 euro)
  • Frankrijk (34,2 euro)
  • België (37,2 euro)

Toch toont het jongste rapport van het statistische bureau ook de keerzijde van het Britse succesverhaal. In de drie maanden voor juni steeg het gemiddeld inkomen in het VK met 1,7 procent, terwijl de inflatie 2,9 procent bedroeg. De Britten verliezen dus collectief flink wat koopkracht. 

Het Britse vakblad The Economist becijferde onlangs dat Britse werknemers sinds de start van de crisis in 2007 reëel 9 procent loon inleverden. Met andere woorden: door de erg flexibele arbeidsmarkt vertaalde de aanhoudende economische crisis zich niet in een hogere werkloosheid, maar wel in lagere lonen. 

De cijferaars van Eurostat becijferden dat een Britse werknemer gemiddeld 21,6 euro per uur kost. Dat is 23 procent minder dan het gemiddelde van de eurozone, 28 euro. Britten zijn respectieveiljk 29, 37 en 42 procent goedkoper dan Duitse, Franse en Belgische werkkrachten.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud