Britse bedrijven roepen op tot brexitdeal

De Britse premier Boris Johnson. ©AFP

Meer dan zeventig Britse bedrijfssectoren, goed voor ruim zeven miljoen werknemers, willen voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vertrekt zonder handelsakkoord.

Het gaat onder meer om vertegenwoordigers van de boeren, de retailsector en de auto-industrie. Ze hopen dat er alsnog een compromis wordt gesloten en daarmee een harde brexit wordt vermeden.

'Met een compromis en vasthoudendheid kan een deal worden gesloten. Bedrijven roepen leiders van beide kanten op om een weg te vinden', luidt de oproep in de Financial Times.

Dieptepunt

Of de moeizame brexitonderhandelingen doorgaan, is erg onzeker. De Britse premier Boris Johnson zei vrijdag dat het Verenigd Koninkrijk zich moet voorbereiden op een no-dealscenario. Zijn woordvoerder voegde daar aan toe dat de moeizame onderhandelingen wat Londen betreft voorbij zijn, tenzij de Europese Unie een fundamenteel andere houding aanneemt bij de gesprekken.

Als de EU en het Verenigd Koninkrijk voor 31 december geen handelsakkoord sluiten, valt de wederzijdse handel terug op basale regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dat levert extra belemmeringen op, waardoor wordt gevreesd voor aanzienlijke economische schade.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud