Britse centrale bank onderzoekt uitstap uit de EU

De Britse premier David Cameron plant een referendum over de toekomst van zijn land in de EU. ©EPA

De Britse centrale bank onderzoekt wat de gevolgen zullen zijn als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stappen. De herverkozen premier David Cameron is van plan om een referendum te organiseren waarin de Britten zal worden gevraagd of ze uit de EU willen stappen.

Het nieuws dat de centrale bank een uitstap uit de EU onderzoekt, raakte per ongeluk bekend doordat een woordvoerder een mail over het onderwerp stuurde naar een journalist van de Britse krant The Guardian.

In de mail stonden details over het onderzoek en een advies over hoe er moest worden gereageerd als de pers zou ontdekken dat er een onderzoek wordt gevoerd naar een mogelijke uitstap. Dan zou moeten worden ontkend dat het onderzoek te maken heeft met het geplande referendum en past in het kader van enkele 'Europese problemen' die er zijn. De mail verwijst onder andere naar de problemen in Griekenland.

Labour

'De regering heeft beslist dat er een referendum of een heronderhandeling met de EU komt', reageert de centrale bank. 'Dat heeft economische implicaties en het is de taak van de centrale bank om die te onderzoeken. Het is niet verstandig om lang op voorhand informatie publiek te maken. Maar we zullen de details tijdig bekend maken, zoals we gedaan hebben rond het referendum over Schotse onafhankelijkheid.'

Intussen staakt oppositiepartij Labour zijn verzet tegen een referendum over de toekomst van het VK in de EU. De partij raadt de bevolking wel aan om te stemmen tegen een vertrek uit de EU.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud