portret

Britse EU-commissaris stapt op

Jonathan Hill, de Hugh Grant van het Berlaymont-gebouw, stapt op als Europees Commissaris.

'Ik denk niet dat ik kan doorgaan als Brits Eurocommissaris en doen alsof er niets gebeurd is.' Met die woorden nam de Brit Jonathan Hill zaterdag ontslag uit de Europese Commissie. Hij was er bezig met financiële diensten, een thema dat uitgerekend in de Londense City zeer gevoelig ligt. De Letse commissaris Valdis Dombrovskis, een van de ondervoorzitters in het Team-Juncker, neemt nu zijn bevoegdheden over.

Het was de voorbije twee jaar moeilijk om niet aan de Britse acteur Hugh Grant te denken als je in Jonathan Hill ontmoette. Stuntelig grappend en vol zelfironie sloeg hij zich door het gesprek, maar echt overtuigen deed hij nooit.

Tekenend is bijvoorbeeld dat hij niet meteen groen licht kreeg van het Europees Parlement om aan te treden als Europees commissaris voor Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarkten Unie. Tijdens zijn hoorzitting gaf bijvoorbeeld hij aan dat hij niet meteen een opinie had over eurobonds. Ook zijn verleden als lobbyist voor de City speelde op.

Hij moest dus terugkeren naar het Europees Parlement, en deed dat flegmatisch Brits. Hij begon de hoorzitting met een korte verklaring die begon met de zin: ‘Wanneer ik jullie vorige week zei dat ik er naar uit keek om jullie allemaal opnieuw te zien, bedoelde ik niet dat …’, waarna het parlement al in lachen uitbarstte en de gespannen sfeer gebroken was.

Hill haalde het, maar was nooit de enthousiasmerende man die de financiële sector zou hervormen. Tijdens interviews over technische financiële wetgeving zaten zijn experts vaak achter de rug van de journalisten mee te luisteren, zodat ze via lichaamstaal waar hij moest bijsturen. Zijn grote boodschap was dat de financiële regulering na de bankencrisis diende om stabiliteit te creëren, maar dat ze nu ook weer moet dienen om economische groei te stimuleren.

Maar echt op dreef kwam Hill vaak pas als off the record over de Britse politiek werd gesproken. Hill is dan zo ook Engels als maar kan. Voluit luidt zijn naam Jonathan Hopkin Hill, Baron Hill of Oareford. Hij zit sinds 2010 in het House of Lords. Op zijn kantoor in het Berlaymont-gebouw stond de officiële akte, met zegel van de Britse koningin, waarin hij tot lord werd benoemd. Aan de muur hing een schilderij over een woeste Britse zeeslag. In zijn boekenkast droeg het boek dat er meteen uit sprong de titel ‘Waterloo’.

Ook zijn humor was op en top Brits. Tijdens een informele ontmoeting met journalisten stormde hij gehaast, zonder kostuumvest, zijn kantoor in. Toen een Italiaanse EU-correspondent voorstelde dat iedereen in de kamer zijn kostuumvest zou uit doen, zodat iedereen elkaar op informele voet van gelijkheid kon begroeten, sprak Hill 'God no, I'm English'. Waarna hij zich opkleedde en dan pas iedereen verwelkomde.

De brexit was een lastige discussie voor Hill, als tory met een Europese topjob. Hij was aanvankelijk van plan zich niet te moeien, omdat het toch geen zin had als ‘urban, out of touch, European topjob elite’ uit te leggen aan de kwade Britse kiezer waarom ze in de EU moesten blijven. 

Uiteindelijk moeide hij zich toch, onder meer in een interview in De Tijd. En uiteindelijk werd het toch een brexit, waarna nog grotere vragen zich stellen. Hill vond alvast dat hij in die sfeer van Brits afscheid niet kan blijven functioneren. ‘In het licht van het referendum is het voor mij de juiste keuze om op te stappen’, tweette hij zaterdagmiddag.

‘Ik kwam naar Brussel als iemand die campagne had gevoerd tegen de invoering van de euro in het Verenigd Koninkrijk en als iemand die sceptisch tegenover Europa stond', zegt Hill bij zijn afscheid. 'Ik verlaat Brussel en ben overtuigd dat ondanks de frustraties, het Brits lidmaatschap van de EU goed was voor onze plaats in de wereld en goed voor onze economie. Maar wat gedaan is kan niet ongedaan gemaakt worden. Nu moeten we onze nieuwe relatie met Europa zo goed als mogelijk uitbouwen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud