Advertentie

Britse inlichtingendiensten gaan data opslaan in Amazon-cloud

©REUTERS

Nadat eerder de Amerikaanse inlichtingendiensten met Amazon besloten samen te werken, sluiten nu ook de Britse diensten een miljardendeal. De vraag is of het verstandig is om de meest geheime data toe te vertrouwen aan één Amerikaans bedrijf.

De Britse geheime diensten hebben een deal gesloten met Amazon Web Services (AWS), de cloudpoot van de e-commercegigant, om geclassificeerd materiaal te bewaren in diens zwaarbeveiligd cloudsysteem. Dat schrijft de Britse krant Financial Times. Het contract, dat geheim moest blijven, zet een boost op het gebruik van data-analyse en artificiële intelligentie, maar doet ook vragen rijzen over de Britse soevereiniteit.

Experts schatten dat de deal de komende tien jaar tussen 600 miljoen en 1,2 miljard euro waard is. Zowel de drie Britse veiligheidsdiensten - GCHQ, MI5 en MI6 - als andere overheidsdiensten, zoals het ministerie van Defensie, krijgen toegang tot de cloud. Door het systeem moeten Britse spionnen op verafgelegen locaties gemakkelijker hun data kunnen delen, AI-applicaties breder ingezet worden en de veiligheidsdiensten gemakkelijker elkaars databases kunnen uitpluizen.

Niet wenselijk

Hoewel AWS een Amerikaans bedrijf is, worden alle data in het Verenigd Koninkrijk bewaard. Niettemin stellen experts zich vragen over de wenselijkheid van een contract waarbij de meest geheime Britse data worden toevertrouwd aan één Amerikaans bedrijf. 'Soevereiniteit is belangrijk en er is een reden waarom, historisch gezien, beveiligingstechnologie altijd intern is gebouwd en onderhouden', zegt een beveiligingsveteraan tegen Financial Times.

Soevereiniteit is belangrijk en er is een reden waarom, historisch gezien, beveiligingstechnologie altijd intern is gebouwd en onderhouden.
Beveiligingsexpert

Volgens insiders probeerde het Verenigd Koninkrijk de voorbije jaren een eigen cloudsysteem op poten te zetten, maar konden binnenlandse bedrijven niet de nodige schaal of capaciteit bieden. Frankrijk werkt wel aan een eigen cloud, die Bleu wordt genoemd en deel zal uitmaken van het Europese cloudproject Gaia X.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud