Advertentie

Britse migratie stijgt 43 procent op jaar tijd

©AFP

De forse stijging is slecht nieuws voor premier David Cameron die had beloofd om het migratiecijfer fors terug te dringen tegen de verkiezingen van ’15.

Sinds 1 januari van dit jaar hebben Roemenen en Bulgaren volledige toegang tot de Britse jobmarkt. De twee landen behoren al langer tot de Europese Unie, maar er gold nog een overgangsperiode waarin enkele beperkingen van kracht waren.

Maar nu de deuren naar het Verenigd Koninkrijk wijd open staan, lijken veel Oost-Europeanen daar ook gebruik van te maken. Vanuit de EU alleen trokken er 45.000 meer migranten naar het Verenigd Koninkrijk. 228.000 Europeanen staken het voorbije jaar het Kanaal over.

Al is de forse stijging van de migratie niet uitsluitend te wijten aan de vele nieuwkomers uit Roemenië en Bulgarije. Ook van buiten Europa trokken er 30.000 migranten meer naar het Verenigd Koninkrijk dan het jaar voorheen. In totaal 272.000.

Op de website van het Office for National Statistics vindt u een interactieve presentatie van de Britse migratiecijfers.

Londen verwelkomde zo samen iets meer dan 500.000 nieuwkomers. Min het aantal buitenlanders die weer vertrokken, kwam de migratie van het voorbije jaar uit op 260.000. Dat is jaar op jaar een stijging van 43 procent.

Brexit

De economische meerwaarde van die migranten is groot voor het Verenigd Koninkrijk. Hetzelfde bleek donderdag ook in Duitsland uit een studie van onderzoeksbureau ZEW.

Maar toch zijn de cijfers geen goed nieuws voor David Cameron. Migratie is een thema waar veel Britse kiezers van wakker liggen, en de Britse premier beloofde hen om het cijfer terug te dringen tot ‘enkele tienduizenden’ tegen de verkiezingen van volgend jaar. Daar zal hij dus niet in slagen.

Cameron ligt ook al een tijdje in de clinch met Europa over migratie. Verschillende Europese leiders vinden het niet kunnen dat hij het vrij verkeer van personen - een van de pijlers van de EU - zou willen inperken. De Duitse bondskanselier Angela Merkel insinueerde al dat ze de Britten liever ziet vertrekken, dan dat ze toegevingen zou moeten doen over migratie.

Toch gaat Cameron naar alle verwachtingen nog voor het einde van dit jaar nieuwe plannen aankondigen die migratie vanuit de Europese Unie aan banden moet leggen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud