Britse oppositie verenigt zich tegen no-dealbrexit

Labour-leider Jeremy Corbyn. ©EPA

Met de steun van gematigde tory's wil Labour-leider Jeremy Corbyn voorkomen dat premier Boris Johnson het VK zonder akkoord uit de EU laat vallen.

Labour-voorman Jeremy Corbyn zat dinsdagmiddag samen met de leiders van de andere Britse oppositiepartijen - de Liberaal-Democraten, Change UK en de nationalisten uit Schotland en Wales. Ze raakten het eens over een strategie om, zodra het parlement volgende week terugkomt uit het zomerreces, Conservatief premier Boris Johnson tegen te houden als die doorgaat met een economisch chaotische no-dealbrexit.

Initieel wilde Corbyn, als leider van de grootste oppositiepartij, volgende week een motie van wantrouwen indienen tegen Johnson.

Sinds hij vorige maand Theresa May opvolgde, heeft Johnson één boodschap: op 31 oktober verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie, desnoods zonder akkoord. Ontmoetingen met Duits kanselier Angela Merkel, Frans president Emmanuel Macron en Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk legden vorige week nogmaals de grote meningsverschillen over de omstreden backstop voor Noord-Ierland bloot.

Trump

Alle oppositiepartijen, en ook flink wat gematigde partijgenoten van Johnson, gruwen echter van zo’n no deal. Omdat Johnson, zelfs met de steun van de Noord-Ierse unionisten, maar één zetel op overschot heeft, is hij heel kwetsbaar voor de minste dissidentie.

'Een no deal zal ons niet de Britse soevereiniteit opleveren', schreef Corbyn in een opiniestuk in de krant The Independent. Waarna hij waarschuwde voor de vrijhandelsdeal met de Verenigde Staten waar Johnson op aast: 'Een no deal zal ons overleveren aan de genade van Donald Trump en de grote Amerikaanse bedrijven die likkebaarden om hun tanden te zetten in onze gezondheidszorg, onze staalindustrie te vermoorden en de bescherming van onze voedselstandaarden en dierenwelzijn terug te schroeven.'

Motie van wantrouwen

Initieel wilde Corbyn, als leider van de grootste oppositiepartij, volgende week een motie van wantrouwen indienen tegen Johnson. Zo hoopte de hardlinkse socialist zelf aan de macht te komen, de brexit uit te stellen en snel verkiezingen uit te schrijven met de belofte op een nieuw brexitreferendum.

Welk kamp de nieuwste clash in de brexitsaga ook wint, vervroegde verkiezingen lijken steeds waarschijnlijker.

Gematigde tory’s en de LibDems weigeren echter ‘premier Corbyn’ te steunen, waardoor hij dinsdag inbond. Zo’n motie van wantrouwen wordt nu de laatste ‘nucleaire optie’. Eendrachtig is de oppositie wel om straks de agenda van het parlement over te nemen, om zo via amendementen een no deal te blokkeren en mogelijk ook de brexit nogmaals uit te stellen. 

Eerder dit jaar, met de hulp van de nauwelijks verholen eurofiele Lagerhuisvoorzitter John Bercow, kon het Brits parlement zo ook al May dwingen om de brexit, initieel gepland op 29 maart, uit te stellen.

Verkiezingen

Johnson werkt echter aan een tegenoffensief. Zo laat hij dezer dagen de hoofdjurist van zijn regering uitzoeken of hij het parlement wekenlang kan opschorten. Ook zo'n 'ondemocratisch machtsgreep' wil de oppositie via eigen wetgeving voorkomen.

Welk kamp de nieuwste clash in de brexitsaga ook wint, vervroegde verkiezingen lijken steeds waarschijnlijker. Labour wil die nog voor de brexitdeadline, zodat het vertrek uit de EU uitgesteld zou worden. Johnson bekijkt net om verkiezingen te houden net na de deadline, om zo de no deal als een voldongen feit voorbij het parlement te krijgen.

Dinsdag stelde eurofoob Nigel Farage alvast honderden kandidaten van zijn Brexitpartij voor. Als Johnson een no deal erdoor krijgt, bood Farage wel een niet-aanvalspact aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud