Advertentie

Britse politie arresteert WikiLeaks-oprichter Assange

Wikileaks-oprichter Julian Assange tijdens zijn arrestatie. ©REUTERS

Ecuador had kort daarvoor het diplomatiek asiel van Julian Assange ingetrokken.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is donderdag in de Ecuadoraanse ambassade in Londen gearresteerd. Dat zegt de Britse politie. De arrestatie gebeurde wegens het schenden van de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling. Maar meteen na zijn aankomst in het Londense politiecommissariaat werd hij ook aangehouden 'uit naam van de Amerikaanse autoriteiten', zo wordt meegedeeld. De politie zegt dat er werd opgetreden op basis van een aanhoudingsbevel.

Assange zat sinds 2012 in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land. Hij kreeg daar asiel, maar Ecuador wil hem niet langer onderdak bieden. De activist vreest dat hij zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij vervolgd kan worden voor het publiceren van geheime informatie via de klokkenluiderssite.

Julian Assange arrested at Ecuadorian embassy in London

Kort voor de politie Assange arresteerde, had Ecuador het diplomatiek asiel van Assange ingetrokken. Het deed dat omdat hij volgens het land de voorwaarden voor zijn verblijf in de ambassade meerdere keren geschonden heeft. De jongste maanden raakten de relaties verzuurd. Het intrekken hing al een tijdje in de lucht.

WikiLeaks reageerde verontwaardigd op de arrestatie. 'Ecuador heeft op illegale wijze en in strijd met het internationaal recht een einde gemaakt aan het politiek asiel voor Assange', schreef de organisatie op Twitter. Ook Rusland, dat zijn sympathie voor Assange niet onder stoelen of banken steekt, reageerde scherp. 'De hand van de 'democratie' wurgt de vrijheid', schreef een woordvoerder van Buitenlandse zaken op Facebook. 'We hopen dat Assanges rechten gerespecteerd worden.'

Hacking

De VS beschuldigen Assange van 'samenzwering' om een computer te hacken. Dit in verband met zijn rol in het publiceren van een reeks geheime Amerikaanse documenten in 2010. Assange zou akkoord zijn gegaan met het breken van een paswoord dat de toegang tot een Amerikaanse overheidscomputer beschermde. The New York Times zegt dat het betekenisvol is dat Assange niet wordt aangeklaagd voor spionage, wat zijn zaak aanzienlijk ernstiger zou maken. 

Seksueel wangedrag

Assange meldde zich bij de ambassade om te voorkomen dat hij aan de Zweedse autoriteiten zou worden overgedragen. Die wilden hem ondervragen over beschuldigingen van seksueel wangedrag. Hoewel de Zweedse justitie dat onderzoek heeft gestaakt, bleef Assange in zijn schuilplaats.

De advocate van de Zweedse vrouw die Julian Assange in 2010 van seksueel wangedrag beschuldigde, gaat het parket vragen om het onderzoek naar die zaak opnieuw te openen. 'We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de procureurs het Zweedse onderzoek heropenen en dat Assange wordt overgebracht naar Zweden om er voor het gerecht te verschijnen wegens verkrachting', zegt advocate Elisabeth Massi Fritz.  

7
Ambassade
Julian Assange zat zeven jaar lang in de ambassade van Ecuador in Londen.

De VS houden Assange verantwoordelijk voor het onthullen van Amerikaanse documenten uit de oorlogen in Afghanistan en Irak op het WikiLeaks-platform. Tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne in 2016 publiceerde WikiLeaks e-mails van de Democratische Partij die hackers hadden gestolen. Die waren schadelijk voor Hillary Clinton, die de verkiezingen later verloor van Donald Trump.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud