Advertentie

Britse politie zoekt netwerk jihadisten

Na de aanslag stuurde de overheid massaal veel politie de straat op. ©AFP

De Britse politie zoekt een netwerk dat achter de bomaanslag van maandagavond in Manchester zit. Dat zei de politiechef van de regio, Ian Hopkins, woensdag.

Het onderzoek naar de aanslag maandagavond bij een concertzaal in Manchester draait op volle toeren. De speurders gaan er meer en meer van uit dat de dader van de terreurdaad geen 'eenzame wolf' was.

Dat bleek woensdag uit verklaringen van Ian Hopkins, de politiechef van de regio Manchester. 'Ik denk dat het heel duidelijk is dat we onderzoek voeren naar een netwerk', klonk het. 

De politie vermoedt dat de 22-jarige Salman Abedi de bom niet zelf heeft gemaakt maar dat een kundige bommenmaker het voor hem heeft gedaan. 

Volgens politiechef Hopkins vordert het speurwerk goed. 'Er wordt zeer intens gewerkt en op dit moment vindt een operatie plaats in Manchester.'

Huiszoekingen en arrestaties

Hopkins verwees naar huiszoekingen. Hij bevestigde ook dat agenten woensdag in de regio drie mensen oppakten.

Dinsdag was ook al een 23-jarige man gearresteerd die aan de aanslag gelinkt zou zijn. De autoriteiten vrezen dat het netwerk meer aanslagen wil plegen.

Verkiezingsrace hervat

De Britse politieke partijen gaan opnieuw in verkiezingsmodus. De eurosceptische partij UKIP gaat vanaf donderdag weer campagne voeren voor de parlementsverkiezingen van 8 juni.

De Conservatieven van premier Theresa May, de sociaaldemocraten van Labour en de Schotse SNP volgen vrijdag dat voorbeeld.

Na de zware aanslag in Manchester maandagavond hadden alle politieke partijen beslist hun verkiezingsevenementen voorlopig stop te zetten.

Sinds de terreurdaad zijn geen peilingen meer gepubliceerd. In de laatste poppolls stonden de 'Tories' van May ruim aan de leiding, hoewel hun voorsprong aan het slinken was.

Het is voorlopig afwachten of de terreur het stemgedrag van de Britten zal beïnvloeden. Sommige analisten menen dat de aanslag in de kaart van May kan spelen.

Zij kan zich in crisistijd profileren als een sterke leider en erop wijzen dat zij staat voor stabiliteit in moeilijke tijden.

De dader van de terreurdaad in Manchester, Salman Abedi, zou al langer gekend zijn bij de veiligheidsdiensten maar werd niet gezien als een dreiging.

Hij reisde net voor de aanslagen naar Libië, meldden Britse media. 'Ik ben ervan overtuigd dat we in de komende dagen en weken meer informatie over hem te weten zullen komen', zei minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd.

Ook zij had in de loop van woensdag al gesteld dat de 'terrorist niet alleen gehandeld heeft'.

De terreuraanslag vond maandagavond plaats na afloop van het concert van popidool Ariana Grande en kostte het leven aan 22 mensen, tientallen anderen raakten gewond.

Maatregelen

De Britse overheid heeft na de aanslagen het terreurniveau naar het hoogste niveau getild, wat aangeeft dat een nieuwe aanslag mogelijk is.

Het Verenigd Koninkrijk zet extra troepen in om in Londen te patrouillerenk. Alle Britse publieke evenementen zijn afgelast en het parlement is gesloten voor het publiek.

Noodtoestand in Frankrijk

De Franse president Emmanuel Macron speelde woensdag in op de recente gebeurtenissen in het VK. Hij vroeg het parlement in zijn land de noodtoestand tot 1 november te verlengen.

Die uitzonderingstoestand is sinds november 2015 van kracht. Toenmalig president François Hollande voerde die in nadat terroristen een bloedbad aangericht hadden in Parijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud