Britse premier Cameron wijst referendum over EU niet af

De Britse premier David Cameron is niet gekant tegen een referendum om de relatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie te herbekijken. Dat schrijft hij in een opiniestuk op de website van de Sunday Telegraph.

'Voor mij kunnen de twee termen 'Europa' en 'referendum' samengaan', schrijft Cameron. Volgens de Britse premier moet een referendum niet gaan over lidmaatschap van de Europese unie. 'Een uitstap zou ons land niet ten goede komen', meent hij, 'maar feit is dat de Britten niet tevreden zijn met wat ze hebben, en ik ook niet'. Groot-Brittannië is lid van de Europese Unie, maar behoort niet tot de 17 leden tellende eurozone.

'Wat is er mis met Europa?', vraagt Cameron zich af. 'Er zijn te veel kosten, te veel bureaucratie, te veel inmenging in nationale aangelegenheden. Europese wetgeving beslaat in grote maten sociale zaken, arbeids- en binnenlandse aangelegenheden, wat volgens mij zou moeten teruggedrongen worden', luidt het. 'Ik zal blijven strijden voor een verschillende, soepeler en minder omslachtige positie voor Groot-Brittannië in de Europese Unie', schrijft de Conservatieve premier.

Ook bij aanvang van de afgelopen Europese top in Brussel stelde Cameron de zaken nog op scherp. Hij gaf te kennen zich niet te zullen laten meetrekken in verdere Europese integratie. 'Natuurlijk zeggen we dat de landen van de eurozone nauwer moeten samenwerken en hun munt sterker moeten maken, maar Groot-Brittannië gaat daar buiten blijven', aldus de Britse premier toen.

Dat Londen in eigen land de verdeling van bevoegdheden met Europa wil herbekijken, was al gekend. Die belofte staat al in het regeerakkoord van mei 2010. Cameron verzekerde eerder ook al dat er zonder Brits referendum zeker geen verdere bevoegdheden aan Europa zullen worden overgedragen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud