Britse premier verliest meerderheid in parlement

Het Britse parlementslid Phillip Lee stapte over van de Conservatieven naar de Union Liberal Democrats. ©REUTERS

De Britse premier Boris Johnson verloor dinsdagmiddag zijn meerderheid in het Britse parlement. Een parlementslid van de Conservatieven stapte over naar de pro-Europese Liberal Democrats.

Phillip Lee stak de vloer over van het Lagerhuis toen Johnson zijn verklaring aflegde over de G7-top van vorige maand. 'Ik ben tot het besluit gekomen dat het niet mogelijk is de belangen van mijn kiezers en van het land te dienen als conservatief parlementslid', zei Lee in een verklaring.

Een alliantie van parlementsleden van de oppositie en conservatieve rebellen probeert een no-dealbrexit te blokkeren.

Volgens hem streeft de regering op een agressieve manier naar een brexit. 'Daarbij worden levens, broodwinningen en de integriteit van het Verenigd Koninkrijk onnodig in gevaar gebracht.'

De regering-Johnson moest voor haar meerderheid in het parlement sowieso al rekenen op de gedoogsteun van de Noord-Ierse unionisten van de DUP. Ondanks die steun was de 'working majority' van Johnson beperkt tot maar één zetel. 

Strijd met het parlement

Een alliantie van parlementsleden van de oppositie en conservatieve rebellen probeert een brexit zonder akkoord met de Europese Unie, een no-dealbrexit, te blokkeren. Johnson zegt dat zo'n demarche zijn onderhandelingspositie onderuit zou halen. Het blijft echter onduidelijk of de voorstanders van het blokkeren van een no-dealbrexit in het parlement het pleit gaan winnen. De verdeeldheid bij de Britse politieke partijen blijft groot. 

De premier wil het parlement voor meer dan een maand buitenspel zetten, beginnend met volgend week. Zijn critici vinden dat ondemocratisch. Verwacht wordt dat de premier, als hij deze week het pleit verliest in het parlement, verkiezingen aankondigt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud