Britse premier wil geen stemming als haar voorstel niet voldoende steun krijgt

De Britse premier Theresa May vraagt de parlementsleden nog maar eens steun voor haar voorstel. ©REUTERS

Dat schrijft Theresa May in een brief aan de parlementsleden.

'Als blijkt dat er niet voldoende steun is om de deal (met de Europese Unie, red.) volgende week te laten stemmen, of als het parlement die opnieuw verwerpt, kunnen we voor 12 april nieuw uitstel vragen - maar dat betekent dat we Europese verkiezingen moeten uitschrijven', citeren BBC en Sky News uit de brief van premier May.

De Europese leiders hebben die datum naar voor geschoven als nieuw ultimatum voor de brexit, voor het geval het parlement het akkoord met de Europese Unie zou verwerpen.

May somt in de brief de verschillende opties op voor het Verenigd Koninkrijk:

  • Een eerste optie, het intrekken van artikel 50 (omtrent de uitstap uit de Europese Unie), geldt als 'bedrog ten aanzien van het resultaat van het referendum'.

  • Ook de optie van een no-deal kan niet volgens May, want het Lagerhuis heeft dit al eerder verworpen.

  • De stemming uitstellen en nieuw uitstel vragen, betekent dat Londen Europese verkiezingen zou moeten organiseren.

De Britse premier ziet dan ook geen andere optie dan volgende week een stemming organiseren over het akkoord met de EU, de deal goedkeuren, en op 22 mei de Europese Unie verlaten.

Maar voor die stemming heeft ze wel het akkoord nodig van de voorzitter van het Lagerhuis, John Bercow. Die verwees naar een oude parlementaire regel om een nieuwe stemming over een eerder voorstel te weigeren.

May nodigt de Britse parlementsleden uit om rechtstreeks met haar te praten over een oplossing.

Kritische fase van 12 tot 24 weken

Als het Verenigd Koninkrijk zonder een akkoord uit de Europese Unie stapt dreigt er complete chaos uit te breken. Die waarschuwing staat in een vertrouwelijk document van de Britse regering dat de krant The Guardian kon inkijken.

In het document geeft Londen toe dat er ondanks de voorbereiding op een no-dealbrexit 'waarschijnlijk onvoorziene kwesties' zullen opduiken. Volgens het document kan die 'kritische fase' minstens 12 weken aanslepen en in sommige gevallen tot 24 weken.

De regering van Theresa May beslist maandag of ze Operatie Yellowhammer activeert. Het project omvat een reeks noodmaatregelen om bijvoorbeeld ziekenhuizen en scholen open te houden en de toevoer van voedsel en medicijnen te garanderen.

Maar zelfs die operatie kan in elkaar stuiken als de chaos groter is dan verwacht, staat te lezen in het uitgelekte document.

Overheidsinstellingen moeten daarom op eigen houtje de problemen op hun terrein - van gezondheidszorg over mobiliteit tot defensie - aanpakken zonder sturing van bovenaf. Zij zullen in de kritische fase de klok rond aan de slag moeten gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud