Britse regering gaat werkende klasse helpen

De Britse minister van Financiën, George Osborne (Foto: AFP).

De Britse regering is vast van plan de laagste en middeninkomens in het land de volgende maanden een duwtje in de rug te geven. Dat zei de Britse minister van Financiën, George Osborne, zondag. 'De lage en de middeninkomens staan centraal in de begroting van 2012.'

De Britse minister van Financiën, George Osborne, presenteert woensdag de begroting voor 2012. Het wordt de derde begroting van de coalitie van Conservatieven en Liberaal-Democraten.

In een gesprek met de Britse openbare omroep BBC lichtte Osborne zondag al een tipje van de sluier. 'De lage en middeninkomens zijn mijn prioriteit. In de begroting leveren we de meeste inspanningen om hen te helpen', zei Osborne.

Duwtje

In bedekte termen gaf hij ook al aan hoe hij de werkende klasse een duwtje in de rug wil geven. 'We willen echte en substantiële vooruitgang boeken in het verlagen van de belastingdruk voor de lage inkomens', zei de Conservatieve politicus. Het valt zelfs niet uit te sluiten dat de lage inkomens binnenkort helemaal geen inkomstenbelasting meer moeten betalen.

Om extra inkomsten te generen wil de minister van Financiën de strijd tegen de belastingfraude op te voeren. 'De mensen zijn gewaarschuwd. Ze moeten belastingen betalen op de huizen waarin ze leven. We gaan fraude op een agressieve manier aanpakken.'

Rijksten

De regering heeft het vooral gemunt op de rijksten in de Britse samenleving. Die ontlopen de vastgoedtaks vandaag vaak door hun eigendommen onder te brengen in offshorevennootschappen. Volgens de krant Sunday Times zouden heel wat sterren, zoals Mick Jagger en Bob Geldof, via dergelijke vennootschappen de vastgoedtaks ontwijken.

De begroting 2012 wordt een moeilijke oefening voor Osborne. De minister staat onder druk om de economie weer leven in te blazen.

Economie

De Europese schuldencrisis, de hoge energieprijzen en de forse besparingen van de afgelopen maanden wegen zwaar op de Britse economie. Daarnaast steeg de werkloosheidsgraad tot het hoogste peil in 16 jaar.

De Britse regering hoopt dat de Olympische Spelen deze zomer de economie weer een duwtje in de rug kunnen geven. Het land verwacht een enorme toeristenstroom door het sportevenement.

Om die buitenlandse bezoekers de kans te geven zo veel mogelijk te consumeren in het Verenigd Koninkrijk besliste de ploeg van premier David Cameron alvast winkels de toelating te geven tijdens de Spelen ook op zondag de deuren te openen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud