Advertentie

Britse regering houdt crisisberaad

De Britse premier Theresa May. ©AFP

Premier Theresa May heeft dinsdag vijf uur vrijgemaakt voor crisisberaad in haar regering. Een van de opties zouden vervroegde verkiezingen zijn.

Met nog tien dagen te gaan tot de harde brexit van 12 april hield premier Theresa May dinsdag een vijf uur durend crisisberaad. Het was de bedoeling een uitweg te zoeken uit de brexitimpasse, waarbij ook vervroegde verkiezingen een optie zouden zijn.

Maandag verwierp het Lagerhuis opnieuw vier alternatieven voor de brexitdeal die May met Brussel onderhandelde. Vorige week werden acht alternatieven weggestemd. De deal zelf is al drie keer verworpen.

De optie om in een douane-unie met de EU te blijven, kwam maandagavond het dichtst in de buurt van een meerderheid. Maar zo'n scenario zou wellicht opnieuw leiden tot ontslagen in de regering van May en mogelijk zelfs tot een splitsing in de Conservatieve partij. Minister van Handel Liam Fox zei deze week nog dat een douane-unie neerkomt op 'brexitverraad'.

Tegelijk zijn er bij de tory's ook voorstanders van de douane-unie, die zich dit weekend gegroepeerd hebben in de 'One Nation Tory'-groep. Die gematigde groepering telt zo'n 40 leden en had maandag een ontmoeting met May. Het toont hoe ook een hardere brexit tot verdeeldheid zou leiden in de tory's.

Woensdag stemt het Britse parlement opnieuw over welke brexit het Verenigd Koninkrijk wil.

Barnier

Michel Barnier, die namens de Europese Commissie de brexitonderhandelingen leidt, noemt een harde brexit 'elke dag waarschijnlijker'. Hij zei dat dinsdagmorgen in een toespraak voor de Brusselse denktank European Policy Centre. 

'Dit is een ernstige crisis en niemand kan blij zijn met wat nu in het Verenigd Koninkrijk gebeurt', zei de Fransman.

Drie scenario's

Hij ziet nog drie mogelijke scenario's. Ofwel schaart het parlement in Londen zich alsnog achter de deal van May - of een variant ervan. Ofwel verlaat het VK op 12 april zonder deal de Europese Unie. Ofwel wordt de brexit uitgesteld via een lange verlenging van artikel 50. Omdat dat laatste scenario 'voor de EU ernstige risico's met zich meebrengt', moet zo'n verlenging gerechtvaardigd zijn, beklemtoonde Barnier.

'Veel bedrijven waarschuwen ons voor het prijskaartje van de verlenging van de onzekerheid', zei Barnier. Als het VK zijn Europese lidmaatschap wil verlengen maar de ambitie blijft koesteren om op het einde van de rit de EU te verlaten, dan dreigt dat 'risico's voor de autonomie van ons besluitvormingsproces met zich mee te brengen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud