Advertentie

Britse regering schakelt leger in om brandstoftekort op te lossen

Uit angst voor brandstofschaarste ontstaat hamstergedrag aan de Britse tankstations. ©REUTERS

Het Verenigd Koninkrijk kampt met een tekort aan diesel en benzine. De brandstofschaarste - veroorzaakt door het tekort aan truckchauffeurs - leidt tot hamstergedrag.

De Britse premier Boris Johnson wil olietankers van het leger inzetten om het brandstoftekort in het Verenigd Koninkrijk te verhelpen. Zeker de helft van de tankstations in het VK zit zonder brandstof. De oliebedrijven BP en ExxonMobil kondigden aan enkele tankstations te moeten sluiten, omdat ze niet aangevuld raken. Er is volgens BP wel genoeg brandstof beschikbaar, maar het bedrijf slaagt er door het chauffeurstekort niet in die bij de tankstations te krijgen. Die aankondigingen leidden tot lange rijen met hamsteraars aan andere tankstations.

De Britse regering kondigde zondagavond aan dat de energiesector - inclusief producenten, leveranciers, vervoerders en detailhandelaars - tijdelijk wordt vrijgesteld van de concurrentiewet van 1998. Daardoor kunnen bedrijven informatie uitwisselen en voorrang geven voor levering aan de regio's waar de nood het hoogst is.

Chauffeurstekort

Het VK kampt al weken met een nijpend tekort aan truckchauffeurs. Volgens de Road Haulage Association zijn minstens 100.000 vrachtwagenchauffeurs nodig. Oorzaken zijn de coronapandemie, het gebrek aan jong talent en de strenge immigratieregels na de brexit. Door de brexit en de meteen daarop volgende pandemie zijn veel buitenlandse - vooral Oost-Europese - werknemers terug naar Europa vertrokken. Niet alleen de tankstations voelen daar de gevolgen van. Ook in de supermarkten en de pubs dreigt schaarste.

10.500
Om het chauffeurstekort aan te pakken reikt de regering ook 10.500 tijdelijke werkvisa uit aan buitenlandse werkkrachten.

Om het chauffeurstekort aan te pakken reikt de regering ook 10.500 tijdelijke werkvisa uit aan buitenlandse werkkrachten, in de hoop de feestdagen te sparen van bevoorradingstekorten. Volgens Britse werkgevers is dat maar 'een vingerhoedje op een uitslaande brand'. Detailhandelaars hadden de regering al gewaarschuwd dat ze amper tien dagen hadden om Kerstmis te behoeden voor 'ernstige verstoringen' als gevolg van een tekort aan vrachtwagenchauffeurs.

Naast de maatregel op korte termijn om buitenlandse werknemers toe te laten, neemt het ministerie van Defensie ook maatregelen om examinatoren te leveren voor rijexamens voor vrachtwagens. Zo wil de regering het aantal Britse vrachtwagenchauffeurs omhoog krijgen.

Dieselprijs op recordniveau

De dieselprijs stijgt voort naar een recordniveau. Vanaf dinsdag moet voor een liter diesel (B7) aan de pomp maximaal 1,652 euro betaald worden, een toename met 3,1 eurocent. Dat meldt de FOD Economie - Algemene Directie Energie maandag.

Ook lpg tanken wordt dinsdag duurder. Daarvoor stijgt de maximumprijs met 2,7 eurocent per liter, tot 0,73 euro.

Huisbrandolie (50S) inslaan wordt eveneens duurder. Bij bestellingen van meer dan 2.000 liter moet vanaf dinsdag maximaal 0,7048 euro per liter betaald worden, een stijging met 0,46 eurocent.

De prijsstijgingen zijn een gevolg van de noteringen van de olieproducten op de internationale markten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud