Advertentie

Britse terreurdreiging naar hoogste niveau

De Britse premier Theresa May maakte dinsdagavond bekend dat het dreigingsniveau tot het hoogste niveau wordt opgetrokken. ©EPA

Het Britse terreurdreigingsniveau is verhoogd van ‘ernstig’ naar ‘kritisch’. Dat betekent dat de Britse autoriteiten op korte termijn een nieuwe aanslag verwachten.

Dat zei de Britse premier Theresa May dinsdagavond. De aanleiding voor de verhoging van het dreigingsniveau is het onderzoek naar aanslag op de concertzaal Manchester Arena, maandagavond in Manchester. Bij die zelfmoordaanslag kwamen 22 mensen, waaronder kinderen, om het leven en raakte een zestigtal mensen gewond.

Volgens May kunnen de onderzoekers op dit moment nog niet uitsluiten dat aanslagpleger Salman Abedi in zijn eentje opereerde of deel uitmaakt van een groter geheel. Die onzekerheid maakt de verhoging van het dreigingsniveau noodzakelijk, zegt de Britse premier.

De Britse premier Theresa May kondigde de verhoging van de terreurdreiging tot het hoogste niveau aan tijdens een televisietoespraak.

Door de verhoging van het dreigingsniveau worden de veiligheidsmaatregelen op cruciale plekken stevig opgevoerd en worden militairen ingezet voor de bescherming van evenementen waar veel publiek op af komt, zoals concerten en sportwedstrijden.

May deed haar uitspraken dinsdagavond tijdens een televisietoespraak na afloop van een vergadering met een crisiscel van de Britse regering. ‘Een nieuwe aanslag is niet alleen zeer waarschijnlijk, maar wellicht ook zeer binnenkort’, aldus de Britse premier.

De Britse niveaus voor terreurdreiging zijn in grote lijnen vergelijkbaar met die in ons land worden opgesteld door het Coördinatie-orgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD). Ook hier wordt de terreurdreiging op een schaal van vier niveau's ingeschat: 'laag', 'gemiddeld', 'ernstig' of 'zeer ernstig'. Al meer dan een jaar is in België niveau 'ernstig' van kracht, wat betekent dat de autoriteiten ervan uitgaan dat de dreiging van een aanslag mogelijk en waarschijnlijk is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud