Britten beschuldigen Spaanse marine van gestook bij Gibraltar

©REUTERS

Een Spaans oorlogsschip heeft zondag commerciële schepen die voor anker lagen voor Gibraltar bevolen om de ‘Spaanse territoriale wateren’ te verlaten, melden Britse media. Het Britse bestuur in Gibraltar heeft het over ‘absurde spelletjes’.

Gibraltar, een klein stuk land in het uiterste zuiden van Spanje, staat al driehonderd jaar onder Britse controle. Het is een bron van conflict tussen Londen en Madrid. Met de naderende brexit wordt dat conflict de jongste tijd weer op scherp gezet.

Volgens het Britse nieuwsagentschap PA kregen verschillende schepen die in de Britse wateren voor anker lagen zondag het bevel om de ‘Spaanse territoriale wateren’ te verlaten. De Britten reageerden door enkele schepen van de Royal Navy ter plekke te sturen.

‘Nadat ze uitgedaagd werd door de Royal Navy is het Spaanse oorlogsschip traag voorbij de kust van Gibraltar gevaren, met de wapens zichtbaar en bemand’, zegt het bestuur van Gibraltar in een persbericht.

‘Deze absurde spelletjes, van zij die de onbetwistbare Britse soevereiniteit over de wateren van Gibraltar niet aanvaarden, veroorzaken alleen maar overlast. De soevereiniteit is erkend door de hele wereld in het VN-zeerechtverdrag’, zei een Britse woordvoerder nog. Aan Spaanse kant kwam er nog geen commentaar op het incident.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud