Britten drijven verzet tegen Juncker nog op

David Cameron en Angela Merkel ©DENIS CLOSON/BELGA

David Cameron drijft zijn verzet tegen Jean-Claude Juncker als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie nog op. De Britse premier pleegt volgens de Britse zondagspers maandag topoverleg met de Duitse kanselier Angela Merkel, met Zweedse en Nederlandse 'rugdekking'.

'Europa's leiders dreigen iemand die ze niet willen een job te geven die hij zelf mogelijk niet eens wil'. Zo vatte The Economist dit weekend de zoektocht naar een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie samen. 

Op het eerste gezicht is het eenvoudig: Jean-Claude Juncker was bij de Europese stembusslag de 'Spitzenkandidat' voor de Europese christendemocraten (EVP). En aangezien de EVP na de verkiezingen van 25 mei nog steeds de grootste fractie in het Europees Parlement is, is hij de logische kandidaat. Dat was althans de boodschap die de kiezer tijdens de campagne kreeg.

Maar zo eenvoudig is het niet. De Britse premier, David Cameron, moet niks van de 'federalistische' Luxemburger hebben. Cameron vreest dat met Juncker aan het hoofd de eurosceptische Britten een gemakkelijk doelwit krijgen, in de aanloop naar een mogelijk Brits referendum over Europees lidmaatschap in 2017.

Merkel

De nieuwe EVP-voorzitter, de Beier Manfred Weber, hakt dit weekend in een interview met de Frankfurter Allgemeine nog eens hard in op David Cameron. Maar dat belet de Britse premier niet zijn inspanningen om Juncker af te blokken, nog op te drijven.

Volgens de Britse zondagskrant The Observer onderhandelt Cameron maandag in Zweden, een tot nog toe schaarse Britse bondgenoot in de 'Stop Juncker'-campagne, met Angela Merkel. De Duitse kanselier is naar verluidt zelf geen groot fan van Juncker, maar kreeg in eigen land bakken kritiek omdat ze de indruk geeft 'de stem van de Europese kiezer' zo naast zich neer te leggen. Ook de Nederlandse premier Mark Rutte, evenmin een groot fan van de Luxemburger, neemt deel aan de gesprekken.

Duidelijk is dat Juncker zelf onder steeds grotere druk komt te staan om zijn kandidatuur in te trekken. Voor Merkel zou dat alvast de ideale oplossing zijn. Ze wil zelf niet de indruk wekken de Luxemburger de weg te versperren, maar is er zich tegelijk van bewust dat een benoeming van de over het Kanaal verketterde Juncker de Britse eurosceptische stemmen alleen maar extra vuurkracht zou geven.

Helle of Dalia?

Maar Juncker zelf geeft voorlopig geen enkele indicatie dat van plan te zijn. Hij stuurde vorige week zelfs nog een tweet uit met de boodschap er 'meer dan ooit' vertrouwen in te hebben.

I am more confident than ever that I will be the next European Commission President.— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) 4 juni 2014

 

Cameron zou nu proberen met Merkel een deal uit te werken die alle Europese topjobs in rekening neemt. Mogelijk compromiskandidaten die nu circuleren zijn de Deense premier Helle Thorning-Schmidt en de Litouwse presidente Dalia Grybauskaite. Dat voor het eerst in 62 jaar een vrouw de Commissie zou leiden, zou de 'switch' dan vlotter verteerbaar moeten maken. De Britten azen zelf op de positie van commissaris voor de Handel, een job die nu in handen is van de Belg Karel De Gucht. 

Voor Cameron is het alleszins op eieren lopen. Zo probeert hij pogingen van de Duitse eurosceptische partij AfD om tot de conservatieve fractie (ECR) in het Europese Parlement toe te treden, tegen te houden. Een alliantie van Duitse eurosceptici met Camerons Tories zou Merkel zonder twijfel in het verkeerde keelgat schieten, net op het ogenblik dat de Britse premier zijn Duitse evenknie hard nodig heeft. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud