Advertentie

Britten gaan opnieuw telefoongegevens bewaren

©REUTERS

De Britse regering kondigde donderdag een noodwet aan die internet- en telecombedrijven opnieuw verplicht klantengegevens te bewaren. Dat is opmerkelijk gezien de aanhoudende kritieken op dergelijke praktijken. 'Maar het is essentieel in de strijd tegen terrorisme', zegt premier Cameron.

Internet- en telecombedrijven moeten opnieuw metadata bewaren in functie van terrorismebestrijding. Het gaat dus niet om de inhoud van telefoongesprekken en mailverkeer maar wel om de locatie en het tijdstip ervan.

Het Europees Hof van Justitie verbood nochtans internet- en telecombedrijven om informatie langer dan 12 maanden te bewaren. Lastig, vinden de Britten want onderzoeken naar terroristen en criminelen nemen soms maanden in beslag waardoor nuttige informatie al verdwenen kan zijn. De wetgeving wordt daarom nu toch hersteld.

Bedreigingen

Zowel Labour, de Libdems als de Conservatieven van Premier David Cameron stemmen in met de noodwet. Ze kiezen voor snelrecht omdat er directe dreigingen voor de deur staan, klinkt het.

‘Het is de eerste taak van een overheid om de nationale veiligheid te beschermen. Recente gebeurtenissen in Irak, Syrië en Oost-Afrika bewijzen dat nu niet het juiste moment is om veiligheidsinspanningen terug te schroeven', zegt  de Premier. 'De mogelijkheid om snel informatie te vergaren over de communicatie van verdachte individuen is essentieel in de strijd tegen terrorisme en criminelen. Ik wil niet die Eerste Minister zijn die zijn volk moet toespreken na een terroristische aanslag met de boodschap dat die kon voorkomen worden.’

Tot 2016

Ook Vice-Premier Nick Clegg, de voorzitter van de liberaal-democraten (Libdems) ondersteunt het initiatief: ‘Vrijheid en veiligheid moeten hand in hand gaan, zonder veiligheid is geen vrijheid mogelijk’, zegt hij.

Tegelijk kondigt de regering nieuwe transparantiemaatregelen aan. Jaarlijks zal de regering een transparantierapport publiceren waarin ze uitleg verschaft over de werking van de veiligheidsdiensten. De noodwet vervalt in 2016, dan is het aan een volgende regering om een nieuwe evaluatie te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud