Advertentie
reportage

'Britten hypocriet over crisis in Calais'

©REUTERS

Drastische veiligheidsmaatregelen houden wanhopige vluchtelingen niet tegen de reis naar het VK te wagen. Premier Cameron wil ‘illegalen’ sneller uitwijzen om een voorbeeld te stellen. De adjunct-burgemeester van Calais noemt hem hypocriet.

De voorbije nachten heerste alweer chaos aan de ingang van de Kanaaltunnel bij Calais. Honderden vluchtelingen die overdag in de ‘jungle’ verblijven, het kamp even buiten de stad, waagden opnieuw hun kans om met de euroshuttle Engeland te bereiken. Dat doen ze door op vrachtwagens of rechtstreeks op de shuttle te klimmen.

©AFP

Velen hebben al tientallen pogingen achter de rug. Eli, een 45-jarige Soedanees, probeerde het al voor de 60ste avond op een rij. Een aantal keer raakte hij op de trein naar Engeland. Telkens werd hij er op het laatste moment door de politie afgehaald.

Eerder op de week raakten volgens de Britse krant The Telegraph 148 migranten succesvol aan de overkant. Ze werden weliswaar gevat door de Britse douane, maar konden asiel aanvragen.

Kat-en-muisspel

Sinds de escalatie tijdens dinsdagnacht is het bij het kat-en-muisspel tussen de vluchtelingen en de politie opnieuw een paar keer tot geweld gekomen. De migranten moesten verschillende politiebarricades doorbreken om tot bij het spoor te raken. De politie gebruikte tasers om de toestroom de baas te kunnen. Frankrijk had 120 extra agenten ingezet.

De Britten bieden geen echte oplossingen aan. Enkel een betere beveiliging zal de vluchtelingenstroom naar Calais niet stoppen.
Emmanuel Agius
Adjunct Burgemeester Calais

Volgens een agent die de laatste linie voor de spoortoegang moet bewaken, is de intensiteit van de crisis de jongste tijd toegenomen. De sfeer is ook verslechterd. Hij vindt het daarom niet meer dan logisch dat ook de politiemacht evenredig wordt opgetrokken.

Het recordaantal van 3.500 pogingen van een nacht eerder werd woensdagnacht nochtans niet geëvenaard. Veel migranten hadden verwacht dat de inspanningen van de politie na die dramatische nacht zouden worden opgetrokken. Ze kijken daarom eerst enkele dagen de kat uit de boom, alvorens een nieuwe poging te wagen.

Het gevaar schrikt hen niet af. Gisteren raakte bekend dat opnieuw een migrant is overleden aan de gevolgen van een sprong tijdens een oversteekpoging zondag. De vluchteling is al het tiende slachtoffer van de crisis.

Frankrijk vs. Engeland

De relatie tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk verzuurt door de drama’s in Calais. Tijdens een gesprek met De Tijd noemt de adjunct-burgemeester van Calais, Emmanuel Agius, de houding van de Britten hypocriet. ‘Ze bieden geen oplossingen aan’, zegt hij.

Het VK heeft beloofd hulp te bieden, onder meer door betere hekken te plaatsen. ‘Maar dat lost het echte probleem niet op’, zegt Agius. ‘Want tegelijkertijd weigeren ze meer vluchtelingen op te nemen.’ Hij denkt ook niet dat alleen een betere beveiliging de toestroom zal stoppen. ‘Zolang er een sprankeltje hoop is, zullen migranten naar Calais blijven komen. Ze hebben al zo ver gereisd en willen 30 kilometer voor hun eindbestemming niet opgeven.’

De Britse premier David Cameron kondigde gisteren aan illegalen in het VK sneller te willen uitwijzen. Dat moet volgens hem anderen afraden de oversteek te wagen. ‘We moeten duidelijk maken dat ons land geen veilige haven is.’

'Zwerm' migranten

Maar de premier, op missie in Vietnam, kreeg bakken kritiek over zich heen door enkele ongelukkige uitspraken. Hij gebruikte het woord ‘zwerm’ om naar de stroom migranten te refereren. Cameron zei ook dat ‘er alles aan zal worden gedaan opdat Britse vakantiegangers veilig kunnen vertrekken.’

©EPA

Vrijdagochtend zal Brits premier David Cameron ook een vergadering voorzitten van het Nationale Veiligheidskabinet (COBRA). Hij zal pistes aftasten om de vluchtelingencrisis in Calais en het Verenigd Koninkrijk te verlichten.

Lange files

Net door de draconische veiligheidscontroles stonden de voorbije dagen immense files aan beide kanten van de Kanaaltunnel. In Calais moesten vrachtwagens al enkele kilometers voor de toegang stapvoets aanschuiven. Voor personenverkeer viel de hinder al bij al mee.

Adjunct-burgemeester Agius vreest voor een inkomstenverlies voor zijn stad. De truckers zoeken naar alternatieven, zoals de ferry-services van Duinkerke en Zeebrugge. De toeristen laten zich afschrikken door honderden groepjes rondzwervende migranten die nu het beeld van de Noord-Franse stad bepalen.

Lees morgen in de zaterdagkrant onze reportage uit Calais.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud