Advertentie

Britten jagen op handlangers terrorist Manchester

In het Verenigd Koninkrijk zijn politie en leger in het straatbeeld aanwezig na de aanslag in Manchester. ©Photo News

De Britse speurders voeren een race tegen de klok om nieuwe aanslagen in hun land te voorkomen. Ze focussen op de Libische connecties van de zelfmoordterrorist van Manchester.

In het Verenigd Koninkrijk valt het openbare leven donderdag even stil. Op de middag nemen de Britten een minuut stilte in acht om de slachtoffers te herdenken van de aanslag maandagavond op een concertzaal in Manchester.

De terreurdaad kostte het leven aan 22 mensen. Ruim 60 anderen raakten gewond. Sommigen vechten nog altijd voor hun leven.

Onder de slachtoffers bevinden zich heel wat tieners. Zij hadden net een concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande bijgewoond toen zelfmoordterrorist Salman Abedi zich bij de Manchester Arena opblies.

Deel van netwerk

De Britse speurders gaan ervan uit dat de 22-jarige dader niet alleen handelde. Volgens hen was de bom die Abedi gebruikte om een bloedbad aan te richten, zo gesofisticeerd dat ze gemaakt moet zijn door een expert.

Ik sprak mijn zoon vijf dagen geleden nog. Hij zei tegen zijn moeder dat hij op pelgrimstocht naar Mekka ging.
Ramadan abedi
vader dader manchester

De chef van de politie in Manchester gaf woensdag aan dat Abedi geen eenzame wolf was. 'Ik denk dat het heel duidelijk is dat we onderzoek voeren naar een netwerk', klonk het.

Agenten voerden op verschillende plaatsen in het land huiszoekingen uit. Ze pakten de afgelopen dagen al negen mensen op: acht mannen en een vrouw.

Die vrouw is na verhoor zonder aanklacht vrijgelaten. De mannen worden nog steeds aan de tand gevoeld.

Link met Libië

De politie en de veiligheidsdiensten focussen hun onderzoek op de Libische connecties van de dader. Salman Abedi had Libische roots. 

Mensen legden bloemen neer ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen in Manchester. ©EPA

Zijn ouders vluchtten in de jaren 90 van het Afrikaanse land naar het Verenigd Koninkrijk uit schrik opgepakt te worden door toenmalig dictator Muammar Kaddafi. Salman Abedi zelf werd in Manchester geboren.

Na de omverwerping van het regime-Kaddafi in 2011 keerden de ouders van Abedi met hun twee jongste kinderen terug naar hun geboorteland. Salman bleef, net als zijn oudere broer Ismail, in het VK. Daar leidde hij volgens buren een wat teruggetrokken leven.

Vorige week was Salman Abedi naar Libië gereisd. 'Op familiebezoek', luidde de officiële reden van zijn reis. Maar Britse speurders vermoeden nu dat zijn bezoek aan Tripoli ook door minder onschuldige motieven ingegeven was.

Anarchie

Libië is de afgelopen drie jaar uitgegroeid tot een vrijhaven voor Islamitische Staat (IS). De terreurgroep maakte gebruik van de chaos en anarchie die in dat land heersen sinds de val van Kaddafi.

IS speelt handig in op de wanhoop onder jonge Libiërs om hen voor hun zaak te winnen en hen te overtuigen aanslagen te plegen in het buitenland. Twee jaar geleden bijvoorbeeld pleegde Seifeddin Rezgui een bloedige aanslag in een Tunesisch resort nadat hij in het westen van Libië opgeleid was. Bij die terreurdaad kwamen 38 toeristen om het leven.

De politie in Tripoli vermoedt dat ook Hashem Abedi, de twee jaar jongere broer van Salman Abedi, voor het IS-discours gevallen is. 'We hebben bewijzen dat Hashem, net als zijn broer Salman, banden heeft met IS. We houden hem al anderhalve maand scherp in de gaten. Hij had contact met zijn broer en wist van de aanslag in Manchester', luidde het.

Agenten pakten Hashem Abedi woensdagavond dan ook op. De autoriteiten in Libië vrezen dat Hashem Abedi van plan was een aanslag te plegen in de Libische hoofdstad.

Pelgrimstocht naar Mekka

Behalve de broer van de zelfmoordterrorist van Manchester is ook vader Ramadan Abedi woensdagavond gearresteerd tijdens een antiterreuroperatie in Tripoli. Kort voor zijn arrestatie konden enkele journalisten hem nog spreken.

'Ik sprak Salman vijf dagen geleden nog. Toen was er niets mis met hem. Hij vertelde zijn moeder dat hij op pelgrimstocht naar Mekka zou gaan', verklaarde vader Abedi.

Hij hield vol dat zijn zoon geen lid was van een terreurorganisatie. 'Onze familie is in de war, want Salman deelde de ideologie van die groepen niet. Ik had dit nooit verwacht', voegde hij er nog aan toe.

Openlijk rekruteren in Manchester

De Libische gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk reageert minder verrast op de daad van Salman Abedi. 'We waarschuwen de Britse autoriteiten al jaren dat heel wat moslims radicaliseren in Manchester', klonk het bij de Libische diaspora.

Volgens Salah Suhbi, een parlementslid in Libië dat opgroeide in Sheffield, worden jongeren openlijk gerekruteerd in Manchester. 'Mensen waarschuwen al drie of vier jaar dat ronselaars erg meedogenloos te werk gaan. Ze richten hun vizier vooral op Libische en Arabische Britten van de tweede of de derde generatie.'

In het VK leeft een grote Libische gemeenschap. Velen van hen sloegen in de jaren 80 en 90 op de vlucht voor Kaddafi. 'De Britse autoriteiten hebben heel wat werk voor de boeg als ze willen voorkomen dat de IS-ideologie niet alleen in Libië maar ook in het VK aanslaat bij moslimjongeren', zei Ghazi Gheblawi, een Libische dokter in Londen, aan de krant The Guardian.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud