Britten krijgen fiscale cadeautjes

De Britse minister van Financiën, George Osborne, trok met het rode koffertje naar het parlement. ©epa

De Britse minister van Financiën, George Osborne, presenteerde woensdag in het parlement de begrotingsplannen voor 2014. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van volgend voorjaar strooit de ploeg van premier David Osborne met wat fiscale cadeautjes.

De Britse minister van Financiën, George Osborne, trok woensdag naar aloude traditie met het rode koffertje naar het parlement. Daarin zaten naar goede gewoonte de begrotingsplannen voor dit jaar opgeborgen.

Het was de vijfde keer sinds de Conservatieven in 2010 in een coalitieregering met de liberaal-democraten stapten, dat Osborne de begrotingsplannen van de regering uit de doeken mocht doen in het parlement.

Herstel

Dit keer had de minister van Financiën niet alleen maar onheilsmares in petto voor de Britten. 'Het economisch herstel zet zich door en verloopt sneller dan verwacht', betoogde Osborne voor het Lagerhuis.

Vorig jaar trok de Britse economie met 1,8 procent aan. 'Voor dit en volgend jaar verhogen we ook onze groeiprognoses', zei Osborne. Voor 2014 gaat Londen nu uit van een economische groei van 2,7 procent (tegenover 2,4 procent tot nu). 

In 2015 zou de economie met 2,3 procent moeten aantrekken. Tot nu ging de Britse regering uit van een groei met 2,2 procent voor volgend jaar.

Cadeautjes

De minister deelde dan ook enkele cadeautjes uit. Om de bevolking ervan te overtuigen dat de 'Tories' niet de partij van de rijken zijn, moeten mensen met een inkomen van 10.500 pond per jaar voortaan geen belastingen betalen op dat bedrag. Tot nu toe lag die grens op 10.000 pond. Dankzij de maatregel ontsnappen ruim 3 miljoen mensen in de toekomst aan deze belasting. 

De regering besliste ook de brandstoftaks nog een jaar langer te bevriezen. De taks op een glas bier en voor whisky daalt voor het tweede jaar op rij en die op bingospelen zakt van 20 naar 10 procent. 

 

Maar de ploeg van premier David Cameron vergeet de middenklasse en de rijksten evenmin. Om hen gunstig te stemmen trekt ze de inkomensgrens voor de hoogste belastingschijf op.

Voor het traditionele verkiezingspubliek van de Conservatieven, de rijke gepensioneerden, heeft de regering ook een cadeautje in petto: zij gaan ook minder belastingen betalen.

Stembus

Voorts stijgt het minimumloon voor het eerst in zes jaar meer dan de inflatie en wordt de overheidssteun voor de aankoop van nieuwe woningen ('help to buy') tot 2020 verlengd. Bedrijven die exporteren, investeren en innoveren krijgen ook steun en fiscale voordelen.

Dat de Britten zich op enkele fiscale geschenkjes mogen verheugen, hoeft niet te verbazen. Want in het voorjaar van 2015 trekken ze naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. 

Risico

Tegelijk waarschuwde Osborne voor overdreven optimisme. 'Het werk is nog niet af. Ons land leent nog te veel en we investeren, exporteren en besparen nog niet genoeg. Het is duidelijk wat het grootste risico is: een economisch plan afzweren dat werkt.'

'We moeten ons dak repareren nu de zon schijnt', zei de minister. 'Als we de economische toekomst van het Verenigd Koninkrijk willen verzekeren, moeten we nog enkele moeilijke beslissingen nemen en nieuwe besparingen doorvoeren.' De regering wil dit jaar nog wat snoeien in sociale bijstand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud