Britten ontkennen incident met Russen in Zwarte Zee

De HMS Defender werd volgens Rusland weggejaagd voor de kust van de Krim. ©REUTERS

Voor de kust van de Krim heeft de Russische marine woensdag waarschuwingsschoten gelost tegen een Brits schip. Londen ontkent dat er een incident was.

Het Russische ministerie van Defensie meldde het incident in de Zwarte Zee. De Britse torpedojager HMS Defender had de maritieme grens overgestoken en was tot drie kilometer ver in de Russische territoriale wateren gevaren.

De Britten kregen meteen een waarschuwing dat dodelijk geweld zou volgen als het schip geen rechtsomkeer zou maken. Omdat er geen reactie kwam, vuurde een Russisch patrouilleschip enkele waarschuwingsschoten af. Een gevechtsvliegtuig loste ook enkele namaakbommen.

De Britse minister van Defensie Wallace ontkende echter dat een incident plaatsvond. Van een waarschuwingsschot was geen sprake. In een mededeling benadrukte het ministerie dat de HMS Defender 'een onschuldige doorvaart maakte door de Oekraïense territoriale wateren'.

Omstreden annexatie

Londen benadrukte dat de doorvaart gebeurde 'in overeenstemming met het internationaal recht'. Daarmee verwees het naar de omstreden annexatie van de Krim door Rusland. Die annexatie van het Oekraïense schiereiland in 2014 werd internationaal nooit erkend.

De HMS Defender nam deel aan militaire manoeuvres door enkele westerse landen in de Zwarte Zee. Het incident vond volgens Rusland plaats voor de kust van de strategische havenstad Sebastopol. Sinds de annexatie is het een uitvalsbasis voor de Russische Zwarte Zee-vloot.

Of wel of niet sprake was van waarschuwingsschoten, met de mededeling maakt Rusland duidelijk dat het zijn claim op de Krim niet opgeeft. De annexatie leidde tot zware economische sancties. Toch bleef Moskou volharden in zijn agressieve buitenlandse beleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud