Britten op koers voor 15 miljoen eerste prikken

©EPA

Na het weekend zullen 15 miljoen Britten hun eerste prik met een covidvaccin hebben gekregen. Dat dekt 88 procent van de risicogroepen af, of een kwart van de volwassen bevolking.

15 miljoen eerste prikken tegen 15 februari, dat was het doel dat de regering van de conservatieve premier Boris Johnson had vooropgesteld. En de Britten zitten op schema om dat doel te halen.

Dit weekend krijgen de prioritaire groepen- 70-plussers, eertelijn gezondheidswerkers, rusthuisbewoners en risicopatiënten - die zich nog niet hebben gemeld nog een laatste duwtje in de rug om zich te laten vaccineren. Met die laatste inspanning moet de kaap van de 15 miljoen gerond geraken.

9/10
70-plussers
Doorheen het VK laat 9 op de 10 70-plussers zich vaccineren.

Daarmee zou 88 procent van de beoogde prioritaire groepen alvast een eerste prik hebben ontvangen, goed voor een kwart van de volwassen bevolking. Doorheen het Verenigd Koninkrijk liet gemiddeld 9 op de 10 70-plussers zich al prikken.

Schema

Dat de Britten zo ver staan, is te danken aan verschillende redenen. Niet alleen keurde de Britse geneesmiddelenwaakhond verschillende vaccins versneld goed via een tijdelijke noodprocedure, het land wordt ook minder getroffen door de leveringsproblemen die Europa momenteel plagen, omdat producent AstraZeneca de Britten prioritair aanlevert - een verwoed punt van discussie met de Europese Unie.

Daarnaast hanteert het Verenigd Koninkrijk een ander vaccinatieschema. Om de razendsnelle opmars van de pandemie die begin dit jaar over het eiland rolde het hoofd te bieden, besloten de Britten om alvast zo veel mogelijk mensen in te enten met een eerste dosis, die al gedeeltelijke bescherming biedt tegen covid. Aan de andere kant van het kanaal kan tot drie maanden worden gewacht met de tweede prik - een schema waar niet alle vaccinproducenten achter staan.

In veel Europese landen, waaronder België, wordt het door de producenten aanbevolen schema met drie à vier weken tussen de eerste en de tweede dosis wel aangehouden. Dat zorgt ervoor dat je trager opschiet met de eerste dosissen, omdat je een zekere reserve moet aanhouden voor tweede dosissen - tenminste zolang er geen leveringszekerheid is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud