Advertentie

Britten stevenen af op negatieve inflatie

©Bloomberg

De Britse inflatie is op zijn laagste peil in meer dan 15 jaar beland en de verwachting is dat de prijzen verder blijven dalen.

De Britse inflatiecijfers over februari blijken lager dan verwacht en staan nu op het laagste niveau in meer dan 15 jaar. Economen hadden voor vorige maand op een inflatie van 0,1 procent gerekend, het werd exact 0,0 procent tegenover 0,3 procent in januari.

Het Verenigd Koninkrijk stevent nu recht af op een technische deflatie waarbij de prijzen daadwerkelijk dalen, zo menen economen.

De kerninflatie blijft, zoals in de meeste andere westerse landen, wel positief maar daalde toch ook tot 1,2 procent tegenover 1,4 procent in januari. Kerninflatie houdt geen rekening met goederen en diensten die erg prijsvolatiel zijn zoals energie en voeding. 

Vorige week suggereerde Andy Haldane, hoofdeconoom van de Bank of England, nog dat de Britse rente wel eens zou moeten dalen terwijl de markt er van uit gaat dat ze de komende 12 tot 18 maanden zal stijgen. Haldane staat wel redelijk geïsoleerd met zijn stelling. Begin maart besliste de centrale bank om de rente onveranderd op 0,5 procent te laten.

Met een inflatie van nul procent zitten we in elk geval een heel eind onder de doelstelling van twee procent van de BoE.

Toch zijn de meeste economen van oordeel dat in tegenstelling tot de eurozone, waar er op sommige plaatsen al sprake is van negatieve inflatie, de Britse consument de vinger niet op de knip zal houden, omdat er tekenen zijn van loonherstel en de arbeidsmarkt robuust blijft. 

Intussen zet de euro zijn herstel tegenover het Britse pond voort. De Europese munt stijgt 0,4 procent tot 0,73505 pond en dat is het hoogste niveau sinds 20 februari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud