Advertentie
Advertentie

'Britten willen 40 miljard euro betalen voor Brexit'

In ruil willen de Britten wel dat de EU-eenheidsmarkt voor hen open blijft. ©REUTERS

Groot-Brittannië is bereid 40 miljard euro te betalen aan de Europese Unie voor een voordelige brexit.

Volgens de Britse krant Sunday Telegraph zouden de Britse onderhandelaars een voorstel lanceren waarbij Groot-Brittannië gedurende maximaal drie jaar na de brexit nog een jaarlijkse bijdrage van 10 miljard euro blijft betalen. Die sommen zijn een "voorschot" op de finale factuur.

Spanje zal de recuperatie van Gibraltar niet gebruiken als voorwaarde in de onderhandelingen met Groot-Brittanië over de brexit. Dat heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Alfonso Dastis, zondag gezegd.

Groot-Brittannië en Spanje ruziën al eeuwen over Gibraltar, een stuk rots van zowat 6,7 vierkante meter dat grenst aan het zuiden van Spanje. De inwoners van Gibraltar zelf stemden met een grote meerderheid in om bij de Europese Unie te blijven.

Het is de eerste keer dat er van de Britse kant een cijfer genoemd wordt. In Brussel spraken bronnen eerder al over een factuur van 100 miljard euro om de scheiding te regelen.

Aan de Britse bereidwilligheid om 40 miljard op te hoesten, is wel een belangrijke voorwaarde verbonden. In ruil willen de Britten wel dat de EU-eenheidsmarkt voor hen open blijft.

De Europese onderhandelaars vinden echter dat eerst vooruitgang moet worden geboekt over de scheidingsfactuur, de burgerrechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, alvorens over een vrijhandelsakkoord gepraat kan worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud