Bruguitbater trekt half miljard uit voor hulp en heropbouw

De slachtoffers van het brugongeluk kregen zaterdag een staatsbegrafenis in Genua. ©Photo News

Het Italiaanse conglomeraat Atlantia biedt 500 miljoen euro om de stad Genua te helpen en de ingestorte autosnelwegbrug herop te bouwen.

Dat zei Atlantia-CEO Giovanni Castellucci zaterdag in Genua na de uitvaartplechtigheid voor de slachtoffers. Dochterbedrijf Autostrade per l'Italia, de snelweguitbater die verantwoordelijk was voor het beheer van de ingestorte brug, kan volgens hem binnen acht maanden een nieuwe brug bouwen, te tellen vanaf de toekenning van de vergunningen.

Hij beloofde ook hulp aan de nabestaanden van de slachtoffers en aan mensen die uit huizen nabij de brug weg moeten. 'Door de som te maken (van alle beloofde maatregelen) komen we snel aan een half miljard euro', aldus Castellucci. 'Dat zijn fondsen die vanaf maandag beschikbaar zullen zijn.'

Er zal  voorlopig geen tol op de snelwegen in de regio worden geheven. Maandag beginnen de voorbereidingen om de brug te herstellen.

Castellucci wijst echter alle verantwoordelijkheid voor de ramp af. ’Uit alle rapporten over de ingestorte brug in Genua blijkt dat de brug in goede staat verkeerde.'

Het beursgenoteerde Atlantia is de moedermaatschappij van Autostrade, de uitbater van de tolsnelwegen in Italië, waaronder ook de ingestorte Morandi-brug valt. Het officiële dodental van de ramp, die dinsdag plaatsvond, steeg zondag naar 43.

Tolconcessie

Het aandeel Atlantia kelderde donderdag op de beurs van Milaan met meer dan 20 procent, nadat beleggers vreesden dat Autostrade zal worden overspoeld met schadeclaims en wellicht de concessie voor de uitbating van autosnelwegen kwijt zal raken. Atlantia was vrijdag een kwart minder waard dan maandag. Maandagochtend ging er nog eens 8 procent van de koers af.

Met het fonds proberen de eigenaren van Atlantia, de familie Benneton, de politieke storm rond het bedrijf wat te doen luwen.

Vrijdagavond liet de Italiaanse minister van Transport, Danilo Toninelli, via Facebook weten dat de regering een brief aan Autostrade heeft gestuurd waarmee de stopzetting van de concessie wordt ingeluid.

De minister van Transport liet via Facebook weten dat hij een eerste brief naar Atlantia heeft gestuurd die uiteindelijk moet leiden tot het verlies van de tolwegconcessie door Autostrade.

Volgens de krant La Repubblica voeren de Bennetons informele gesprekken met vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini over eventuele boetes en andere maatregelen om het verlies van de concessie te voorkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect