Advertentie
Advertentie

Burgemeester Calais dreigt grenzen te openen

De kampen van de vluchtelingen in Calais wegen zwaar op de financiën van de havenstad. ©© Guy Corbishley/Demotix/Corbis

De burgemeester van de Franse havenstad Calais heeft gedreigd de grenzen te openen en een stroom vluchtelingen door te laten naar het Verenigd Koninkrijk. Ze wil dat doen omdat de Britse premier David Cameron 'neerkijkt op ons'.

De Britse premier David Cameron 'kijkt neer op ons gebied en legt zijn eigen wetten op aan Calais', zei Natacha Bouchart. Ze eist dat Cameron in gesprek gaat met haar en de Franse president François Hollande.

'De president van de republiek moet op tafel slaan, eens en voor altijd, in het belang van ons allen, we moeten hier een diplomatiek incident van maken', zei ze vrijdag in de Britse media. Bouchart pleitte er eerder voor het verdrag van Le Touquet te schrappen, dat de verantwoordelijkheid voor de grenscontroles bij Frankrijk legt.

Grenscontroles

Bouchart heeft maar weinig te zeggen over de grenscontroles in haar land. Maar ze is wel verantwoordelijk voor de politie van Calais en zou die kunnen aansporen de veiligheidsoperaties in de stad, die moeten voorkomen dat vluchtelingen door de Kanaaltunnel naar het VK trekken, af te zwakken.

Britse parlementsleden speelden Bouchart onmiddellijk de bal terug en waarschuwden de Franse politica dat dergelijke beslissing als een boomerang kan terugkeren. 'Dan gaan de sluizen open en gaat Calais enkel meer vluchtelingen aantrekken die naar het VK willen. Elke migrant die in Italië of Griekenland aanspoelt, zal dan naar de Franse havenstad willen', zei Keith Vaz, een parlementslid van het sociaaldemocratische Labour.

Ook Andrew Mitchell, een lid van premier Camerons Conservatieven, reageerde. 'Die opruiende verklaringen helpen de zaak niet vooruit. We moeten het hoofd koel houden en praten over deze kwestie.'

Noodkreet

De noodkreet van Bouchart komt niet onverwacht. Calais kampt al maanden met een grote toestroom vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika, die koste wat kost proberen het VK te bereiken. Mensensmokkelaars eisen van vluchtelingen in het grootste kamp van Calais, de zogeheten Jungle, 7.000 euro om over de Britse grens te komen.

'De toestand is nauwelijks beheersbaar. Een groot deel van het budget van de regio gaat op aan het vluchtelingendrama. Dit dossier belast de politie en de ziekenhuizen', zei de burgemeester van Calais nog. Ze eist dan ook een financiële compensatie van de Britten.

De burgemeester van het nabijgelegen Téteghem beklaagde zich er eerder over dat de Britse politie niets doet om de gewapende 'Engelse maffia' die in de vluchtelingenkampen opereert, onder controle te krijgen. 'Het is van groot belang dat deze operatie een gezamenlijke inspanning van Franse en Britse politie is', zei Franck Dhersin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud