Cafés in Parijs minstens twee weken dicht

©AFP

Frankrijk schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. In Parijs en omstreken gaan cafés, sport- en fitnesscomplexen, dans- en speelzalen vanaf dinsdag zeker twee weken dicht.

Net als heel wat andere Europese landen heeft Frankrijk dezer dagen af te rekenen met een fikse opstoot in het aantal coronabesmettingen. Onder meer de Parijse regio kleurt donkerrood. Daarom besliste de Franse regering zondag de hoogste alarmfase af te kondigen voor de hoofdstad en de aangrenzende departementen Hauts-de-Seine, Val-de-Marne en Seine-Saint-Denis.

Die verhoogde alarmfase gaat gepaard met strengere coronamaatregelen. De Parijse burgemeester Anne Hidalgo en de prefect van de stad, Didier Lallement, bevestigden maandagmiddag wat enkele dagen in de lucht hing. 'Vanaf dinsdag sluiten alle cafés in Parijs en de drie omliggende departementen zeker twee weken de deuren.' Restaurants kunnen tot nader order wel openblijven, maar dan wel volgens een strenger gezondheidsprotocol.

Shoppingcenters

Ook winkelcentra mogen vooralsnog klanten ontvangen. Maar de autoriteiten beperken wel het aantal mensen dat tegelijk kan shoppen 'zodat ze elkaar minder kruisen in grote winkels en shoppingcenters'. 'In straten, op pleinen en in openbare parken en tuinen mogen nooit meer dan tien mensen samenkomen', stelden Hidalgo en Lallement. Begrafenissen, markten, gegidste rondleidingen en voedselbedelingen vallen buiten die regel.

In straten, op pleinen en in openbare parken en tuinen mogen nooit meer dan tien mensen samenkomen.
Anne Hidalgo
Burgemeester Parijs

Fervente sporters zullen hun gewoontes de volgende twee weken moeten aanpassen. Volwassenen zijn tot nader order niet meer welkom in zwembaden. Sport- en fitnesscomplexen gaan dicht. Dezelfde maatregel geldt voor dans- en speelzalen. Bioscopen, theaters en musea blijven wel open voor het publiek.

Ten slotte zijn studentenfuiven, vakbeurzen, congressen en circusvoorstellingen de volgende 14 dagen taboe. In zones waar de maximale waakzaamheid geldt, wordt 'meer dan ooit' de voorkeur gegeven aan telewerk.

Rode zone?

Zondagavond maakte het ministerie van Volksgezondheid nog bekend dat er in 24 uur zowat 17.000 nieuwe gevallen bijgekomen waren. In 66 van de 104 departementen is het risico op besmetting intussen 'groot'.

Door de forse coronaopflakkering dreigt Frankrijk op de kaart van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken weldra helemaal rood te kleuren. Dat betekent dat reizen naar dat gebied 'ten zeerste wordt afgeraden'. Wie uit een rode zone naar België terugkeert, moet een coronatest laten afnemen en wacht een verplichte quarantaine.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud