Advertentie
Advertentie

Cameron jaagt geen derde termijn na

De Britse premier, David Cameron, is niet van plan drie ambtstermijnen als regeringsleider uit te oefenen. ©REUTERS

De Britse premier, David Cameron, koestert geen ambities om drie mandaten als regeringsleider in zijn land te vervullen. Dat zei hij in een gesprek met de Britse openbare omroep BBC. Met die uitspraak oogstte hij onmiddellijk kritiek. De Conservatief weet zich immers nog niet verzekerd van een tweede ambtstermijn.

Zeven weken voor de Britten naar de stemhokjes trekken om een nieuw parlement te kiezen, ging de Britse openbare omroep BBC op pad met aftredend premier David Cameron. Die maakt er geen geheim van dat hij van een tweede, opeenvolgende mandaat als regeringsleider droomt.

'Ik heb het gevoel dat ik mijn job nog maar half voltooid heb. De economie draait weer maar ik zou mijn werk graag voltooien en het onderwijs- en welzijnssysteem hervormen', zei de Conservatieve politicus. Daarvoor heeft hij naar eigen zeggen nog vijf jaar nodig.

Referendum

De 48-jarige Cameron maakt op die manier duidelijk dat hij niet van plan is om er na een eventueel referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie in 2017 de brui aan te geven en de fakkel door te geven aan een partijgenoot, zoals hier en daar gespeculeerd werd de afgelopen maanden.

'Maar na die tweede termijn van vijf jaar is het de beurt aan een nieuwe Tory-leider. Op een bepaald moment zijn een frisse wind en een nieuwe leiding nodig. Ik denk dan ook niet aan een derde mandaat als premier', poneerde de premier die de Tories sinds 2005 aanvoert.

Arrogantie

Met zijn uitspraken oogstte hij meteen bakken kritiek. De grootste oppositiepartij, het sociaaldemocratische Labour, verweet Cameron 'arrogantie'. 

Maar ook de Liberaal-Democraten, de huidige coalitiepartner van Cameron, stoorden zich mateloos aan de woorden van de premier. 'Het getuigt van een enorme verwaandheid om zich over een derde termijn te bekommeren vlak voor de parlementsverkiezingen.'

Drijfveren

Veel waarnemers speculeerden dan ook over de drijfveren van Cameron. 'Wellicht hoopt Cameron met die uitspraken de Britten te overtuigen om nog een laatste keer voor hem te stemmen. Hij wil hen duidelijk maken dat hij, in tegenstelling tot verschillende van zijn voorgangers, niet van plan is zich eindeloos vast te klampen aan het premierschap', zegt James Landale, politiek commentator bij de BBC.

Maar die strategie houdt ook risico's in. 'Het is een enorme gok', zegt Landale. Hij merkt op dat heel wat kiezers Cameron arrogant kunnen vinden omdat hij de verkiezingen van 7 mei al als gewonnen beschouwt.

Bovendien dreigen de uitspraken een strijd om het leiderschap binnen de Conservatieve partij uit te lokken. Cameron zelf ziet drie mogelijke opvolgers: huidig minister van Binnenlandse Zaken Theresa May, huidig minister van Financiƫn George Osborne en de excentrieke burgemeester van Londen, Boris Johnson.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud