Cameron verder in nauwe schoentjes over Britse EU-bijdrage

Cameron verder onder vuur over Britse EU-bijdrage. ©AFP

De bijdrage die het Verenigd Koninkrijk moet betalen aan de Europese Unie, is sinds 2008 verviervoudigd. Die cijfers afkomstig van het Britse statistisch bureau zetten extra druk op de Britse premier David Cameron om geen cent te betalen van de extra gevraagde bijdrage van 2,1 miljard euro.

De Britse cijferaars van het Office for National Statistics (ONS) stellen in een nieuwe publicatie dat de bijdrage die het Verenigd Koninkrijk leverde aan het Europese budget sinds 2008 verviervoudigd is. In 2008 betaalden de Britten nog 'maar' 3,4 miljard euro, in 2013 ging het al om 14,4 miljard euro. De Britse 'rebate' - een korting die het Britse schiereiland bedong onder de toenmalige premier Margaret Thatcher - is daarin al verrekend. 

De cijfers komen op een ongelukkig moment voor de Britse premier David Cameron. Downing Street 10 worstelt met de uitlopers van een extra financiĆ«le bijdrage die het Verenigd Koninkrijk dit jaar zou moeten leveren. Volgens Eurostat, het Europese statistische bureau, moet het Verenigd Koninkrijk 2,1 miljard euro extra betalen, omwille van een hogere economische groei die de Britten het afgelopen jaar hebben neergezet. 

Cameron kreeg voor die hogere Eurofactuur al stevige kopwind uit de eurosceptische vleugel van zijn eigen Conservatieve partij. Die staat onder druk door de opmars van het eurosceptische UKIP, onder leiding van anti-EU-boegbeeld Nigel Farage. 'De EU is als een dorstige vampier die feest met het bloed van de Britse belastingsbetaler'. De verwachting is dat de nieuwe cijfers voor extra commotie zullen zorgen. 

De Britse premier had al gezworen de extra factuur - die in principe voor 1 december zou moeten betaald worden - niet te zullen betalen. Cameron zweert - in een reactie op de nieuwe cijfers - ook zijn strijd tegen het 'gezwollen' EU-budget verder te zetten. 'Het is duidelijk dat we alles zullen doen om de Europese uitgaven naar beneden te krijgen en controle te krijgen over de Europese begroting', stelde de woordvoerder van Cameron in een reactie. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud