Cameron vreest IS-terreur in Britse straten

De Britse premier, David Cameron. ©Photo News

Het Westen moet dringend actie ondernemen om de opmars van de Islamitische Staat (IS) een halt toe te roepen. 'Anders dreigt de IS binnenkort terreur te zaaien in de Britse straten', waarschuwt de Britse premier, David Cameron.

De Britse premier, David Cameron, schreef een opiniebijdrage voor de Britse krant The Sunday Telegraph. Daarin drukt hij zijn bezorgdheid uit over de opmars van de Islamitische Staat in Syrië en Irak.

'We zijn verwikkeld geraakt in een generatiestrijd tegen een giftig soort van moslimextremisme', steekt Cameron van wal. Hij merkt op dat de strijders van de IS al grote delen van Irak en Syrië controleren.

Kalifaat

'De oprichting van een extremistisch kalifaat in het centrum van Irak en een deel van Syrië is geen problemen dat zich ver van ons bed afspeelt. We moeten er ons hier en nu zorgen om maken', zegt de Conservatieve politicus.

'Want als we vandaag niet in actie schieten om de opmars van die erg gevaarlijke terreurbeweging te stoppen, blijft ze sterker worden totdat ze ons in de straten van het Verenigd Koninkrijk komt aanvallen.'

Langetermijnplan

Volgens Cameron is het geen ideaal scenario als het VK wapens stuurt naar Irak om de IS te bestrijden. En een bezetting is evenmin een goed idee, meent hij. 'Maar we hebben wel een langetermijnplan nodig.'

De Britse premier stelt dan ook voor dat het Westen met landen als Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Egypte, Turkije en 'zelfs met Iran' gaat samenwerken. Bovendien moeten de Britse autoriteiten alles in het werk stellen om te voorkomen dat in het VK IS-strijders geronseld worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud