Cameron wil paspoort afnemen van Syriëstrijders

Cameron hield maandag in het Parlement een toespraak over hoe hij de terugkerende islamisten wil aanpakken ©Photo News

De politie krijgt van de Britse premier meer macht om onder meer het paspoort af te nemen van strijders die naar een conflictgebied willen vertrekken. Het is een van de anti-terrorismemaatregelen die Cameron maandag aankondigde.

Vorige week vrijdag verhoogde het Verenigd Koninkrijk het terreuralarm van ‘ernstig’, naar ‘substantieel’. Dat gaf al aan dat het land zich ernstige zorgen maakt over nieuwe terreurdaden.

Nu geeft Cameron aan welke maatregelen precies zullen worden genomen om die dreiging te beperken. De premier zegt vooral wakker te liggen van Britse IS-strijders die weer naar huis terugkeren. Onder meer de man die opdook in het gruwelijk filmpje waarin de Amerikaan James Foley wordt onthoofd, is een Brit.

De Britse politie zal nu onder meer nieuwe bevoegdheden krijgen waardoor die paspoorten van 'vermoedelijke terroristen' tijdelijk in beslag kan nemen. Cameron denkt dan in de eerste plaats aan strijders die willen vertrekken naar een van de conflictgebieden, zoals Irak en Syrië.

Syriëstrijders bannen

Dergelijke Syriëstrijders die na hun strijd naar het Verenigd Koninkrijk willen terugkeren, wil Cameron niet meteen de Britse nationaliteit ontnemen, maar hij wil ze wel voor langere tijd kunnen bannen uit het land. De premier onderzoekt op welke manier hij dat precies kan aanpakken. Wanneer ze wel het land worden binnengelaten, wil hij ze kunnen verplichten om deel te nemen aan een programma om te deradicaliseren.

Cameron krijgt al wel kritiek op zijn plannen. Onder meer de LibDems, die samen met de conservatieve partij van Cameron in de regering zitten, vragen zich af of dergelijke maatregelen wel legaal zijn. Volgens internationale wetten is het niet toegestaan om burgers staatloos te doen stranden door het paspoort af te nemen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud