Advertentie

Canada gaat Belgische peren invoeren

©BELGA

De Canadese voedselveiligheid zet het licht op groen voor de invoer van Belgische peren. Dat ze dat zou doen, maakte Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht reeds bekend, maar de voedselinspectie heeft nu formeel vastgesteld dat de fytosanitaire maatregelen die in België gelden, de risico's op zieke peren voldoende afzwakken.

Het Canadese directoraat Plantengezondheid en Bioveiligheid deelde het nieuws woensdag al mee aan het FAVV, het federaal agentschap voor de voedselveiligheid. Concreet oordeelt de voedselinspectie in Canada dat het risico op zogenaamde 'quarantaineziekte' voldoende ingedijkt wordt.

Van zodra Canada alle administratieve formaliteiten heeft afgerond, mag de invoer van Belgische periode worden gestart. Er geldt wel een proefperiode, die zal aflopen wanneer Canada er vertrouwen in heeft dat de peren aan alle importvereisten beantwoorden. Zolang zal elke lading worden gecontroleerd.

Europees commissaris De Gucht besprak de kwestie vorige week in de marge van de Canadees-Europese top met minister van Handel Ed Fast en zijn collega van Landbouw Gerry Ritz. Europa is naarstig op zoek naar nieuwe afzetmarkten na het Russische invoerverbod op landbouwproducten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud