Advertentie

Canada trekt stekker uit handelsoverleg

Bij het verlaten van de onderhandelingen gaf de Canadese minister voor Handel Chrystia Freeland een emotioneel interview.

Minister van Handel Cynthia Freeland betreurt het dat de Europese Unie 'op dit moment niet in staat is een internationaal akkoord te sluiten'.

Een laatste poging om Wallonië over de streep te trekken over het Europees-Canadese vrijhandelsakkoord is vrijdag mislukt. De Canadese minister voor Handel Chrystia Freeland stapte uit de onderhandelingen met Namen.

Het blijkt dat de EU er op dit moment niet in slaagt een internationaal akkoord te sluiten, zelfs niet met een vriendelijk en geduldig land als Canada dat de Europese waarden deelt
Chrystia Freeland
Canadese minister voor Handel

Een emotionele Freeland reageerde dat ze erg teleurgesteld is. 'Het blijkt dat de EU er op dit moment niet in slaagt een internationaal akkoord te sluiten, zelfs niet met een vriendelijk en geduldig land als Canada dat de Europese waarden deelt', zei ze. 'De voorbije maanden hebben we hier zo hard aan gewerkt met alle Europese lidstaten. Ik ben heel erg triest.'

Schade

Als er geen doorbraak komt, komt ook de top tussen de EU en Canada, die volgende week gepland staat, op losse schroeven te staan. Op die bijeenkomst had het vrijhandelsakkoord ondertekend moeten worden. Door de Waalse proteststem is het nu maar de vraag of, en wanneer, dat nog zal gebeuren. Hoe dan ook is er schade aangebracht aan de relatie tussen de EU en Canada. 

Zolang Wallonië weigert een handtekening te zetten onder het akkoord tussen de Europese Unie en Canada kan ons land als enige lidstaat geen groen licht geven voor het zogenoemde CETA-verdrag. Op een Europese top donderdag en vrijdag werd de druk op Wallonië opgevoerd. Maar donderdagavond herhaalde Waals minister-president Paul Magnette (PS) dat de handelsdeal voor Namen nog altijd niet aanvaardbaar is.

Ruimte

De mislukte gesprekken komen er net wanneer de Europese leiders hadden aangegeven dat er de komende dagen nog wel ruimte was voor een vergelijk. Daarmee werd de toon al gemilderd in vergelijking met donderdag, toen in de entourage van de Europese leiders in Brussel te horen was dat die niet naar huis zouden gaan vooraleer Wallonië het verdrag had ondertekend. 

Maar de klok tikte wel intussen. Zelfs na een Waals groen licht moeten alle lidstaten nog formeel hun fiat geven. En de Canadese premier moet op een zeker moment ook weten of hij nu al dan niet op het vliegtuig naar Brussel moest stappen. Dat laatste lijkt nu hoe langer hoe minder waarschijnlijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud