Cannafest, hoogmis voor cannabisgebruikers

Cannafest ©Cannafest

Moet een beperkt gereguleerd gebruik van cannabis kunnen? Die vraag leidde in België al tot verhitte debatten, maar het is ook elders een hot issue. Dat bleek op Cannafest, een van de grootste cannabisbeurzen ter wereld, in Praag.

Meer dan 25.000 bezoekers trok Cannafest afgelopen weekend in de Tsjechische hoofdstad. Er waren delegaties en sprekers van over de hele wereld. Ook Joep Oomen, een in Nederland geboren Antwerpenaar, was naar Praag afgezakt. Hij was er namens zijn organisatie Encod, een Europees burgerinitiatief tegen het verbod op cannabisgebruik. Tijdens de conferentie gaf hij uitleg over de Cannabis Social Clubs. Die zijn bedoeld om in een open sfeer met geregistreerde leden cannabis te kweken voor persoonlijk gebruik.

Het bezit van deze hoeveelheden wordt in Tsjechië door de vingers gezien.

> Cannabis10 gram (met maximaal 1 gram THC) of vijf planten. In België is cannabis illegaal, maar cannabisbezit (maximaal 3 gram cannabis of 1 plant) en gebruik door volwassenen krijgen bij het gerecht de laagste vervolgingsprioriteit.

> Ecstasy4 pillen met maximaal 2 gram amfetamine. Verboden in België.

> Cocaïne1 gram of vijf cocaplanten. Verboden in België.

> Heroïne1,5 gram. Verboden in België.

De oprichting van de clubs in landen met een gedoogbeleid kan leiden tot een betere regulering en misschien wel uiteindelijk legalisering van cannabisgebruik, hopen de initiatiefnemers. Oomen was in 2010 betrokken bij de oprichting van de eerste cannabisclub in Antwerpen, Trekt Uw Plant. De club telt inmiddels 380 leden en er ligt nu een plan bij de gemeente Antwerpen om via een zogeheten urban garden cannabis te kweken voor potentieel 30.000 mensen.

Vorige week werd tijdens een congres over het drugsbeleid in Gent nog een lans gebroken voor onderzoek naar de Cannabis Social Clubs. In België bestaan er al vijf, in Spanje honderden. ‘Ik moet zeggen dat ik wel positief ben over België’, zegt Oomen. ‘Mensen zijn minder bang voor cannabis en er wordt steeds opener over gesproken. Ik vermoed dat ook politici zich steeds minder conservatief zullen opstellen.’

Lukáš Bĕhal, organisator van Cannafest, merkt op dat er wereldwijd heel wat beweegt in de houding tegenover cannabis. ‘We hebben dit jaar veel deelnemers en sprekers uit de Verenigde Staten, waar cannabis in steeds meer staten wordt gelegaliseerd en een positief effect op de regionale economie blijkt te hebben. En in Israël wordt bijvoorbeeld verregaand wetenschappelijk onderzoek gedaan naar medicinale cannabis. Op deze beurs willen we zo veel mogelijk informatie uitwisselen en hopelijk een stap doen in de richting van legalisatie.’

Cannabis is nog steeds illegaal in Tsjechië. Voor een jointje kun je nog altijd een boete krijgen die kan oplopen tot 15.000 kronen (540 euro).
Lukáš Bĕhal
organisator van Cannafest

Tsjechië kent, net als enkele andere Europese landen, een gedoogbeleid. Het bezit van een kleine hoeveelheid cannabis (10 gram of vijf planten) voor eigen gebruik wordt over het algemeen getolereerd. ‘Maar laten we niet vergeten dat cannabis nog steeds illegaal is in Tsjechië’, waarschuwt organisator Bĕhal. ‘Voor een jointje kun je nog altijd een boete krijgen die kan oplopen tot 15.000 kronen (540 euro).’

Maar op de beurs was er behalve bergen juridische informatie ook een uitgebreid aanbod over nieuwe toepassingen van cannabis. ‘We wilden laten zien op hoeveel verschillende manieren cannabis gebruikt kan worden.’ Dat ging over materiaal voor het kweken van de cannabisplant, zaadjes en ‘vaporizers’ (verdampers), tot toepassingen van medicinale cannabis en producten waarin cannabis is verwerkt, zoals kleding, cosmetica en voedsel, inclusief cannabis-ijs.

De 21-jarige Tsjechische Nicola - ‘ik rook wiet, daarom ben ik hier’ - laat het zich alvast smaken. Even verderop wijst Nieuw-Zeelander Jerôme Wiersma (28) naar een blok beton waarin cannabis is verwerkt. ‘Wist je dat je met een cannabisplant milieuvriendelijk kunt bouwen? Wel, ik niet. Misschien ga ik ooit nog een cannabishuis bouwen!’

Creatief met cannabis

Bier van de cannabisplant ©Cannafest

Bier
Veel kleine, lokale bierbrouwers uit voornamelijk Tsjechië waren aanwezig op Cannafest om hun assortiment hennepbier voor te stellen. Hennepbier is niet bedoeld om stoned van te raken en dat kan eigenlijk ook niet, aangezien er zo goed als geen hallucinogene stoffen inzitten. Hennep is verwant aan hop en kan dus bij het maken van bier als extra toevoeging of zelfs als vervanging van hop worden gebruikt.

©rv

Cosmetica
Van de cannabisplant, en dan voornamelijk uit de olie die uit de plant gehaald wordt, kunnen veel cosmeticaproducten gemaakt worden. Cannabis-cosmetica zijn populair bij gebruikers omdat ze biologisch vervaardigd worden en een hypoallergene werking heeft. Enkele voorbeelden van cannabis-cosmetica zijn shampoo, douchegel, olie en verschillende crèmes voor gezicht en lichaam.

Bouwmaterialen van de cannabisplant ©Cannafest

Bouwmateriaal
Met behulp van de cannabisplant kan een ecologisch verantwoord huis gebouwd worden of kunnen delen van het huis geïsoleerd worden. Beton waarin de cannabisplant is verwerkt biedt natuurlijke isolatie en is antibacterieel.

 

 

IJs van de cannabisplant ©Cannafest

IJs
Op Cannafest kregen de bezoekers cannabis-ijs aangeboden: roomijs vermengd met cannabiszaadjes. Er zijn ook recepten voor cannabis-ijs met fijngemalen cannabisblaadjes. Het ijs krijgt dan een groene kleur.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud