Advertentie

Carles Puigdemont mag Italië verlaten

Carles Puigdemont verlaat de gevangenis op Sardinië. ©AFP

Een uitlevering van de voormalige Catalaanse politieke leider Carles Puigdemont komt er voorlopig niet. Een Italiaanse rechter liet Puigdemont, die bij zijn aankomst in Sardinië in de cel belandde, vrij tot de volgende rechtszitting op 4 oktober.

Carles Puigdemont werd donderdagavond opgepakt bij zijn aankomst in Alghero, een stad met een Catalaanse cultuur op het Italiaanse eiland Sardinië. Puigdemont wilde er deelnamen aan een lokale politieke meeting.

Tegen de voormalige Catalaanse premier, die sinds oktober 2017 in België woont, liep een internationaal arrestatiebevel. Het Spaans gerecht wil de Catalaanse leider vervolgen voor zijn rol bij de mislukte afscheiding van Catalonië, vier jaar geleden. Hij riskeert een celstraf van 25 jaar.

Eerder dit jaar hief het voltallige Europees Parlement de onschendbaarheid van Puigdemont en twee andere verkozen Catalaanse vrijheidsstrijders op. Puigdemont ging tegen het strippen van zijn onschendbaarheid in beroep bij het Europees Hof van Justitie, maar het is wachten op een definitieve uitspraak.

Een Italiaans rechter besliste vrijdag dat Puigdemont niet langer wordt vastgehouden. De Catalaanse leider verliet onder gejuich van zijn aanhangers de gevangenis. Een officiële verklaring legde Puigdemont niet af. Volgens zijn advocaat mag hij Italië verlaten in afwachting van de volgende rechtszitting, die hij op 4 oktober wil bijwonen.

Eerder dit jaar legde Schotland een verzoek tot uitlevering van Puigdemont en zijn kompanen naast zich neer. De  Spaanse premier Pedro Sánchez heeft van een verzoening met Catalonië een van zijn prioriteiten heeft gemaakt. Toen de arrestatie van Puigdemont bekend raakte, gaf Sanchez te kennen dat hij 'nu meer dan ooit' de dialoog met de regio wil aangaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud