Catalaans parlement kiest voor ‘breuk met Spanje'

Leden van PPC protesteren in het Catalaanse parlement tegen de stemming voor onafhankelijkheid. ©EPA

Het Catalaanse parlement heeft maandag, zoals verwacht, een resolutie goedgekeurd die de eerste stap vormt op weg naar onafhankelijkheid van de noordoostelijke regio, de rijkste in Spanje. De reactie van Madrid liet niet op zich wachten.

Van de 135 leden van het - na de vervroegde verkiezingen in september nieuw samengestelde - regionale parlement keurden er 72 de tekst goed die het onafhankelijkheidsproces in gang moet zetten. Voor de resolutie stemden de separatistische alliantie Junts pel Si (Samen voor het 'Ja') van premier Artur Mas en de linkse CUP. Het is hun bedoeling om mettertijd van Catalonië een onafhankelijke republiek te maken.

De stemming in het Catalaanse parlement werd rechtstreeks uitgezonden op de openbare omroep TVE 24 horas. Tegenstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid ontvouwden Spaanse en Catalaanse vlaggen, waarmee ze symbolisch wilden aantonen dat Catalonië thuishoort in Spanje.

Madrid had vrijdag al laten weten het besluit van het halfrond in Barcelona prompt voor het grondwettelijk hof te zullen aanklagen. De conservatieve Spaanse regeringsleider Mariano Rajoy liet er maandag ook geen gras over groeien.

In een televisietoespraak kondigde hij aan de zaak voor het grondwettelijk hof te brengen om het Catalaanse initiatief ‘met onmiddellijke ingang op te schorten’. Voorts kondigde hij voor woensdag een speciale ministerraad aan.

De zaak ligt extra gevoelig omdat er op 20 december parlementsverkiezingen zijn in Spanje. De ‘Catalaanse kwestie’ beheerst de politieke debatten.

Met zijn 7,5 miljoen inwoners is Catalonië goed voor een vijfde van het Spaanse bbp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud