Catalaanse ex-vicepremier: 'Voel me politieke gevangene'

De voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras kwam donderdag aan het woord tijdens het proces over het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven. Hij zei zich een politieke gevangene te voelen. ©REUTERS

Op het proces tegen de Catalaanse leiders betoogde Oriol Junqueras dat 'stemmen geen misdrijf is'. 'Een referendum met geweld proberen te verhinderen is dat wel', luidde het, verwijzend naar het optreden van de Spaanse ordetroepen tijdens het onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober 2017.

In het Spaanse hooggerechtshof in Madrid vindt donderdag de derde dag plaats van het proces tegen de twaalf Catalaanse leiders. Tien politici en twee leiders van nationalistische burgerbewegingen staan er sinds dinsdag terecht vanwege hun rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsproces.

Naar de zitting van donderdag was met veel belangstelling uitgekeken. Want vanaf nu komen de beklaagden aan het woord. De voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras, de hoofdbeklaagde bij afwezigheid van toenmalig premier Carles Puigdemont, kwam als eerste aan de beurt.

Politieke gevangene

De voorzitter van de links-nationalistische partij ERC greep de zitting aan om te benadrukken dat hij zich 'een politieke gevangene voelt'. 'Dit is een politiek proces. Daarom weiger ik te antwoorden op de vragen van het openbaar ministerie', stak hij van wal.

Stemmen in een referendum is geen misdrijf, streven naar onafhankelijkheid evenmin.
Oriol Junqueras
Voormalige Catalaanse vicepremier

Junqueras betoogde dat het recht op zelfbeschikking volgens hem de toepassing is van een democratisch principe. 'We hebben er altijd de voorkeur aan gegeven een politieke uitweg te zoeken uit deze kwestie', klonk het.

Omdat de toenmalige Spaanse regering volgens hem weigerde de dialoog aan te knopen met de Catalaanse bestuursploeg, was de organisatie van een referendum over onafhankelijkheid de enige optie. 'Stemmen in een referendum is geen misdrijf, streven naar onafhankelijkheid evenmin.'

Vreedzame manifestaties

De Spaanse justitie beschuldigt Junqueras van rebellie en het misbruik van overheidsgeld. De ex-vicepremier weerlegde dat. 'Van de misdrijven die ze ons in de schoenen proberen te schuiven, hebben we er geen een gepleegd. We gebruikten geen overheidsgeld voor de organisatie van het referendum', luidde het.

'Onze manifestaties waren ook altijd vreedzaam. Dat zeggen alle media ter wereld. We hebben geweld steeds verworpen en zullen dat altijd blijven doen', ging Junqueras voort.

25
Strafmaat
Oriol Junqueras, de voormalige vicepremier van Catalonië, riskeert tot 25 jaar cel.

De ERC-leider, die 25 jaar cel riskeert en al maanden in voorarrest zit, speelde de bal terug. 'Stemmen in een referendum is geen misdrijf. Maar een volksraadpleging met geweld proberen te verhinderen is dat wel', stelde hij, verwijzend naar het optreden van de Spaanse ordetroepen tijdens het onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober 2017.

In een poging te voorkomen dat de Catalanen zich uitspraken voor of tegen een afscheuring van hun regio van Spanje, gingen leden van de Guardia Civil hardhandig te werk. Bij de acties vielen tientallen gewonden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud