Catalaanse leiders krijgen gedeeltelijk pardon

De veroordeelde Catalaanse politici kunnen de gevangenis verlaten nadat de Spaanse regering groen licht gegeven heeft voor een gedeeltelijk pardon. ©AFP

Na een gedeeltelijk pardon door de Spaanse regering mogen de negen veroordeelde Catalaanse leiders weldra de gevangenis verlaten. Maar een openbare functie kunnen ze voorlopig niet uitoefenen.

De Spaanse regering heeft dinsdag officieel gratie verleend aan de negen Catalaanse leiders die veroordeeld zijn vanwege hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Dat maakte premier Pedro Sánchez dinsdagnamiddag na afloop van de ministerraad bekend.

De demarche kwam niet als een verrassing. In een speech in de Catalaanse hoofdstad Barcelona had de socialist een dag eerder dat plan al uit de doeken gedaan. In een toespraak tot de bevolking gaf Sánchez dinsdag meer details over de gratie.

Niet verkiesbaar

'Het gaat om een gedeeltelijk pardon', deelde de Spaanse premier mee. De opgesloten Catalaanse leiders moeten de rest van hun celstraf niet uitzitten. Maar een openbare functie kunnen ze voorlopig niet uitoefenen. Dat betekent ook dat ze niet verkiesbaar zijn.

Het pardon is aan voorwaarden verbonden en is omkeerbaar.
Pedro Sánchez
Spaanse premier

'Het pardon is aan voorwaarden verbonden en is omkeerbaar', waarschuwde Sánchez. Zo mogen de Catalaanse leiders gedurende een vooraf bepaalde periode geen 'zwaar delict' plegen. Leven ze de voorwaarden niet na, dan vervalt de gratie.

'We verwachten van de negen politici niet dat ze hun ideeën opgeven. Deze mensen zijn ook nooit vanwege hun ideeën veroordeeld, maar omdat ze daden stelden die in strijd waren met de democratische legaliteit', ging de Spaanse premier voort.

Rechtse oppositie

Na de demarche van de regering komt het Spaanse hooggerechtshof aan zet. Dat moet de weg effenen voor de vrijlating van de negen Catalaanse leiders. Waarnemers verwachtten dinsdagavond dat de veroordeelde kopstukken ten laatste woensdag de gevangenis kunnen verlaten.

Verschillende rechtse oppositiepartijen hebben al aangekondigd de beslissing aan te vechten voor justitie. Ze moeten aantonen dat ze benadeeld worden door de gratie om een kans op slagen te hebben.

Sánchez hoopt dat zijn initiatief de dialoog tussen het Spaanse en het Catalaanse niveau nieuw leven kan inblazen. 'Dit is de beste beslissing voor Catalonië en voor Spanje. Ze moet het weer mogelijk maken vreedzaam samen te leven. De tijd is rijp om een politieke oplossing te zoeken.'

Puigdemont

Of de Catalaanse nationalistische partijen snel aan de onderhandelingstafel willen aanschuiven, is afwachten. Tot nu hadden ze steeds amnestie geëist voor hun kopstukken, in plaats van gratie.

Dit is de beste beslissing voor Catalonië en voor Spanje.
Pedro Sánchez
Spaanse premier

Bovendien verblijven enkele van hun leiders, onder wie ex-premier Carles Puigdemont, nog steeds in het buitenland om aan vervolging door de Spaanse justitie te ontkomen. Voor hen maakt de gratiebeslissing geen verschil.

‘Wie geen rekenschap afgelegd heeft voor justitie, komt niet in aanmerking voor een pardon’, zei de Spaanse vicepremier Carmen Calvo dinsdag. Zodra Puigdemont voet op Spaanse bodem zet, riskeert hij dus een arrestatie.

Pas als het Spaanse parlement groen licht geeft aan een hervorming van de strafwet en het delict 'opruiing' anders gedefinieerd wordt - met een lage strafmaat als resultaat -, klaart de horizon voor Puigdemont mogelijk wat op, menen juristen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud