Catalaanse politici geven ongehoorzaamheid toe op proces

De voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras (links) pleitte via zijn advocaat Andreu Van den Eynde schuldig aan ongehoorzaamheid maar niet aan rebellie. ©AFP

De rechter doet in de herfst een uitspraak in het proces rond het onafhankelijkheidsstreven.

Voor het Madrileense hooggerechtshof vinden dinsdag en woensdag de slotpleidooien plaats in het proces tegen twaalf Catalaanse leiders. Na 53 sessies en meer dan 430 tussenkomsten van getuigen en deskundigen pleiten verschillende politici schuldig aan ongehoorzaamheid maar niet aan rebellie, opruiing of misbruik van overheidsgeld.

'Mijn cliënten legden in de aanloop naar het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017 resoluties van het hooggerechtshof naast zich neer. Dus ja, ze waren ongehoorzaam', stelde Andreu Van den Eynde, de advocaat van hoofdbeklaagde Oriol Junqueras en ex-minister van Buitenlandse Zaken Raül Romeva. 'Maar ze maakten zich niet schuldig aan rebellie want van geweld was geen sprake.'

Poging tot staatsgreep

Die mening deelt het parket niet. 'De beklaagden pleegden een poging tot staatsgreep. Het ging wel degelijk om rebellie.' Ook de extreemrechtse partij VOX poogde als burgerlijke partij dat punt te maken.

De beklaagden pleegden een poging tot staatsgreep. Het ging wel degelijk om rebellie.
Spaanse parket

Welk lot de Catalaanse leiders wacht, is nog onduidelijk. In de herfst doet de rechter een uitspraak. Als hij Junqueras schuldig bevindt aan alle aanklachten, kan de links-nationalistische leider voor tientallen jaren de cel in gaan.

De kans dat het dossier dan voorbij is, lijkt klein. De Catalanen lopen zich al een tijdje warm om hun zaak aanhangig te maken bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud