Advertentie
Advertentie

Catalaanse premier voor rechter

De Catalaanse premier, Artur Mas, bij zijn aankomst aan het justitiepaleis. ©AFP

De Catalaanse premier, Artur Mas, heeft zich donderdag voor de rechter verantwoord wegens burgerlijke ongehoorzaamheid. Als hij veroordeeld wordt, mag hij geen openbare functies meer uitoefenen.

In Spanje waren alle ogen donderdagvoormiddag gericht op het justitiepaleis in Barcelona. Want zowat anderhalf uur lang kreeg de Catalaanse premier, Artur Mas, er een spervuur aan vragen te verwerken over het 'referendum' dat hij op 9 november vorig jaar organiseerde over de onafhankelijkheid van zijn regio.

Op de vragen van de procureur - een vertegenwoordiger van de Spaanse staat - weigerde de 59-jarige Barcelonees te antwoorden. Die van de rechter beantwoordde hij wel.

Mas dreigde in beschuldiging gesteld te worden wegens burgerlijke ongehoorzaamheid, verduistering van overheidsgeld en misbruik van zijn functie. Het openbaar ministerie wrijft hem die dingen aan omdat hij de Catalaanse bevolking toch raadpleegde over een afscheiding van de regio van de rest van Spanje.

De rechtszaak bracht heel wat medestanders van Mas op de been. 

Betoging in Barcelona

Dubbelzinnig

Nochtans had het Spaanse grondwettelijk hof een referendum over de kwestie verboden. 'Omdat het gaat om een onderwerp dat betrekking heeft op de eenheid van de Spaanse staat', luidde het.

Vor de rechter betoogde Mas dat de uitspraak van het grondwettelijk hof dubbelzinnig was. Hij wees er ook op dat de volksraadpleging niet bindend was. En dat het hof weigerde te reageren op zijn verzoek om extra verduidelijking.

'Bovendien was de organisatie van de volksraadpleging, na de uitspraak van het grondwettelijk hof, helemaal in handen van vrijwilligers', zei Mas. Maar hij voegde er wel aan toe de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen als 'politieke aanstichter'. 

Catalaanse vlaggen

De verschijning van de Catalaanse premier ging niet ongemerkt voorbij. De hele Catalaanse regering vergezelde hem naar het justitiepaleis. Bovendien stapten meer dan 2.000 mensen, onder wie 400 burgemeesters uit de regio, op naar het justitiepaleis. Ze hadden Catalaanse vlaggen bij zich en riepen om de onafhankelijkheid van de regio.

Els concentrats per Mas canten Els Segadors quan el president surt del TSJC http://t.co/hoTuCLkhgn pic.twitter.com/jAi01eB3yU— El País Cat (@elpaiscat) 15 oktober 2015

 

De voorstanders van Catalaanse onafhankelijkheid beschouwen de juridische stappen tegen Mas als een vorm van 'politieke vervolging'. Ze wijzen op het tijdstip waarop bekend raakte dat Mas voor de rechter moest verschijnen.

Dat bericht kwam er op 29 september, twee dagen nadat Mas met zijn onafhankelijkheidscoalitie Junts pel Sí de Catalaanse verkiezingen gewonnen had. Samen met de linkse onafhankelijkheidspartij CUP heeft Junts pel Sí een meerderheid in het nieuwe regionale parlement.

Ruim anderhalf uur na zijn aankomst verliet Mas het justitiepaleis weer. De massa voor het gebouw begon El Segadors, het Catalaanse volkslied, te zingen. Zijn aanhangers riepen hem ook toe dat hij 'er niet alleen voor staat'. 

Held

Vlak voor de Catalaanse premier bij het justitiepaleis gearriveerd was, was hij al naar het graf van Lluís Companys getrokken. Die Catalaanse premier werd precies 75 jaar geleden gefusilleerd door soldaten van dictator Francisco Franco. Zes jaar eerder had Companys de Catalaanse staat uitgeroepen.

Voor de onafhankelijkheidsstrijders in Catalonië is Companys dan ook een held. Zij zien ook gelijkenissen tussen de leider van weleer en Mas. 'Nu zetten ze justitie ook in om het lot te bezegelen van een deelstaatpremier en de wil van een volk te onderdrukken', luidde het bij de Catalaanse regering.

Lot

Welk lot Mas wacht, is nog niet duidelijk. Hij werd vandaag alvast officieel in staat van beschuldiging gesteld wordt wegens burgerlijke ongehoorzaamheid, verduistering van overheidsgeld en misbruik van zijn functie. Als hij ooit veroordeeld wordt, riskeert hij een celstraf en mag hij geen openbare functies meer uitoefenen. 

De hamvraag luidt hoe de juridische zorgen van Mas de regeringsvorming in Catalonië gaan beïnvloeden. Junts pel Sí onderhandelt al enkele weken met CUP over een gezamenlijk regeringsavontuur.

Maar CUP weigert voorlopig haar steun te geven aan een kabinet dat opnieuw onder leiding van Mas zou komen te staan. De linkse partij wil ook geen akkoord onderschrijven dat nieuwe saneringen bevat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud